Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηταν και Αμερικανοί στον Εχίνο;

Νέα τροπή προσλαμβάνουν τα γεγονότα στον Εχίνο, στο βαθμό που επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι την ίδια μέρα με τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς στην περιοχή βρισκόταν κλιμάκιο αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τις πληροφορίες για την παρουσία κλιμακίου από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στο χθεσινό φύλο της η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», η οποία σημειώνει ότι την ίδια μέρα, που σημειώθηκαν τα επεισόδια στον Εχίνο, στην περιοχή βρισκόταν επιτροπή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκειμένου να ετοιμάσει την έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών παρουσιάζει μια έκθεση για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας, με ξεχωριστή αναφορά στη μουσουλμανική μειονότητα.

Η κυβέρνηση εμφανίστηκε να αγνοεί, χωρίς ωστόσο να διαψεύδει, την επίσκεψη του αμερικανικού κλιμακίου, ενώ συνολικά επιχειρεί να υποβαθμίσει τα γεγονότα. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Αντώναρος είπε ότι δε γνωρίζει αν βρισκόταν επιτροπή του αμερικανικού ΥΠΕΞ στην περιοχή, προσπαθώντας να κλείσει το θέμα: «Σας είπα ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό χωρίς πολιτικές διαστάσεις».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εκδηλώθηκε επίσημο «ενδιαφέρον» για τα γεγονότα από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης. Η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με την ένταση που δημιουργήθηκε στον Εχίνο της Ξάνθης, κατά τη διάρκεια του γυρίσματος τηλεοπτικής σειράς, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ο κ. Ταν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ διαβίβασε την ευαισθησία της τουρκικής πλευράς για τις εξελίξεις στο ελληνικό ΥΠΕΞ και ζήτησε περαιτέρω ενημέρωση για το ζήτημα που δημιουργήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ