Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Θωρακίζουν έναν ευρωπαϊκό χώρο καταστολής και αστυνόμευσης

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος δράσης για τη συνεργασία στους τομείς των εξωτερικών συνόρων, των θεωρήσεων, του ασύλου και της μετανάστευσης (πρόγραμμα ARGO)

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στις προσπάθειες ισχυροποίησης ενός ευρωπαϊκού χώρου καταστολής και αστυνόμευσης εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Θ. Παφίλης, τονίζοντας τα εξής στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το πρόγραμμα ARGO αποφασίστηκε τον Ιούνιο του 2002, ενόψει της γνωστής για τις αντιμεταναστευτικές και κατασταλτικές αποφάσεις της Συνόδου της Σεβίλλης. Προέβλεπε τη χρηματοδότηση με 25 εκατ. ευρώ κοινών δράσεων τουλάχιστον 3 κρατών - μελών στον τομέα της φύλαξης των συνόρων, και είχε διάρκεια 4 χρόνια.

Τα κονδύλια δεν απορροφήθηκαν, όχι γιατί υπήρξε διαφωνία για τον προσανατολισμό του προγράμματος, αλλά γιατί η άρχουσα τάξη κάθε χώρας της ΕΕ θέλει να έχει η ίδια την ευθύνη των συνόρων της και να αποφασίζει σύμφωνα με τα συμφέροντά της πόσους μετανάστες τη συμφέρει να ξεζουμίζει. Η συζητούμενη πρόταση της Κομισιόν προβλέπει το διπλασιασμό του αρχικού ποσού και τη χρηματοδότηση ακόμη και πρωτοβουλιών του κάθε κράτους χωριστά, γεγονός που αποδεικνύει με σαφή τρόπο την επιμονή της ΕΕ στο να θωρακίσει έναν ευρωπαϊκό χώρο καταστολής και αστυνόμευσης.

Είναι φανερός ο πιλοτικός σκοπός του προγράμματος, στο να προετοιμάσει το έδαφος για όσα δρομολογούνται υπό το φως και του νέου αντιδραστικότερου προγράμματος της Χάγης που διαδέχτηκε το Τάμπερε, και που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Η έκθεση του Κοινοβουλίου ευθυγραμμίζεται πλήρως με την απόφαση των οργάνων της ΕΕ και την πρόταση της Κομισιόν.

Για τους παραπάνω λόγους, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε την έκθεση του Κοινοβουλίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ