Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Τρελά» κέρδη

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί οι συνολικές πωλήσεις να έφτασαν τα 14,3 δισ. ευρώ και να παρουσίασαν αύξηση κατά 7,7%, αλλά τα αντίστοιχα κέρδη αυξήθηκαν κατά 80,6%. Ναι, έτσι ακριβώς, όπως το διαβάζετε. Το ποσοστό αύξησης των κερδών ήταν 11 περίπου φορές μεγαλύτερο απ' αυτό των πωλήσεων. Τα στοιχεία αφορούν στο λιανεμπόριο για το περασμένο έτος και δημοσιοποιήθηκαν από την «Κάντορ».

Και μη νομίζετε πως τα προαναφερόμενα «τρελά» κέρδη αναφέρονται στα μικρά εμπορικά και άλλα καταστήματα του λιανεμπορίου. Στους λίγους και μεγάλους πηγαίνουν, τόσο οι πωλήσεις, όσο και τα κέρδη και, μάλιστα, κάθε χρόνο οι προαναφερόμενοι συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο. Πρωταθλητές στην κερδοφορία - και πάντα οι μεγάλες επιχειρήσεις - ο κλάδος των ηλεκτρονικών ειδών με αύξηση κερδών κατά 158%, του αυτοκινήτου με 142% και των ηλεκτρικών ειδών με 134%. Και, βέβαια, τα σούπερ μάρκετ, τα οποία (οι 72 μεγαλύτερες εταιρίες) συγκέντρωσαν το 54% του συνόλου των λιανικών πωλήσεων.

Κατά τ' άλλα, οι κυβερνώντες και οι κάθε λογής οπαδοί της «ελεύθερης αγοράς» περιμένουν να πέσουν οι τιμές από τον ανταγωνισμό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ