Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσβολή στην ιστορική μνήμη η εγκατάλειψη της Γυάρου

Επίσκεψη - προσκύνημα στο νησί, του Συλλόγου «Γυάρος: Ιστορική Μνήμη»

Μια ακόμα χρονιά ο σύλλογος «ΓΥΑΡΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ», πραγματοποίησε επίσκεψη - προσκύνημα με τη συμμετοχή πολλών αγωνιστών και άλλων νεότερων επισκεπτών, στον τόπο εξορίας και βασανισμού δεκάδων χιλιάδων αγωνιστών της Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα, τη Γυάρο. Η επίσκεψη, που έχει καθιερώσει ο Σύλλογος τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 24/9/2005.

Οι επισκέπτες «ξεναγήθηκαν» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και των τεσσάρων όρμων της περιόδου 1947-1952, όπου οι κρατούμενοι αγωνιστές και κομμουνιστές διέμεναν σε σκηνές στο άνυδρο και αφιλόξενο αυτό νησί και, βασανιζόμενοι, έχτισαν με καταναγκαστική εργασία την ίδια τους τη φυλακή. Στο νεκροταφείο των πολιτικών κρατουμένων τελέστηκε πολιτικό μνημόσυνο, όπου κατατέθηκαν και στεφάνια από εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων και των κομμάτων.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Συλλόγου, αγανάκτηση προκάλεσε στους επισκέπτες - προσκυνητές η εικόνα εγκατάλειψης τόσο του νεκροταφείου, που βεβηλώνεται με την παράνομη βόσκηση του χώρου, όσο και γενικότερα από το γεγονός πως, το επίσημο κράτος, παρά τις μέχρι τώρα εξαγγελίες του, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τα έργα για την κατασκευή της προβλήτας ούτε της επαναχάραξης του μονοπατιού προς το νεκροταφείο, με ορατό πλέον τον κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών. Πρόκειται για έργα που πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με την εγκεκριμένη (από το υπουργείο Αιγαίου) μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και με την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο, υπενθυμίζουμε πως η κυβέρνηση της ΝΔ, με απόφαση του υπουργού Αιγαίου, Παυλίδη, αποφάσισε την περικοπή και το πάγωμα και των εγκεκριμένων κονδυλίων για την εκτέλεση του έργου, που θα αναδεικνύει το «Νταχάου της Μεσογείου» σε ιστορικό τόπο μνήμης, όπως έχει επίσημα αναγνωριστεί. Μ' αυτόν τον τρόπο τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που επί χρόνια κωλυσιεργούσαν την υλοποίηση του έργου, δείχνουν πώς «σέβονται» τους αγώνες του λαού μας, όπως θέλουν να προβάλλουν.

Τέλος, στην ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρεται ότι επιβάλλεται, επίσης, η πολιτεία να αντιμετωπίσει το χρονίζον πρόβλημα της αυθαίρετης και παράνομης βόσκησης (έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής - άραγε γιατί δεν εκτελείται;) και να ασφαλιστεί το κτίριο της φυλακής, την οποία οι βοσκοί έχουν μετατρέψει σε στάβλους και μαντριά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ