Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΜΕ ΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Να βρεθεί άμεσα λύση!
  • Με Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ζητούν να παρθούν άμεσα μέτρα
  • Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν για τέταρτη μέρα τις κινητοποιήσεις τους

Την άμεση αντιμετώπιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης ζητούν με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ
Την άμεση αντιμετώπιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης ζητούν με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ
Κλειστή για τέταρτη συνεχή μέρα παραμένει η χωματερή των Ανω Λιοσίων λόγω της επ' αόριστον αποχής που έχουν κηρύξει από την περασμένη Τρίτη οι εργαζόμενοι εκεί με αίτημα το σταμάτημα της μεταφοράς της λυματολάσπης και την απομάκρυνση των τόνων που έχουν συσσωρευτεί και επεξεργάζονται.

Οι εργαζόμενοι, αγανακτισμένοι από την αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πλέον στην υπερκορεσμένη χωματερή, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Αυτή την αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο που εργάζονται περιέγραφε σε χτεσινό ρεπορτάζ ο «Ρ». Δημοσίευμα που βρήκε τη θερμή ανταπόκριση όλων των εργαζομένων και διαβάστηκε από όλους.

Στο μεταξύ, με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ φέρνουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και ζητούν να βρεθεί άμεση λύση για τη λυματολάσπη και τον ΧΥΤΑ.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Σήμερα το πρωί, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα Γενική Συνέλευση για να επιβεβαιώσουν τη συνέχεια της κινητοποίησης, καθώς μέχρι χτες δεν υπήρχε καμία απάντηση από κανέναν αρμόδιο στο αίτημά τους. Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο, πάντως, θα θέσουν και πάλι την ανάγκη να προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση, να διευρύνουν τα αιτήματα και να διεκδικήσουν ταυτόχρονα την οριστική απομάκρυνση της χωματερής, να σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΔΚΝΑ, καμία απόλυση συμβασιούχου και τακτοποίησή τους κ.ά.

Στο χώρο της χωματερής εκείνη την ώρα θα βρεθούν και μέλη της Γραμματείας της Διαδημοτικής Επιτροπής για την απομάκρυνση της χωματερής και θα καλέσουν τους εργαζόμενους να συντονίσουν τον αγώνα τους. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους μπροστά και στη μεγάλη κεντρική συγκέντρωση που διοργανώνει τη Δευτέρα 3 του Οκτώβρη στη χωματερή με προσυγκέντρωση στις 5 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία των Ανω Λιοσίων.

Στο μεταξύ χτες, και μετά από πολύ καιρό απουσίας και τις «κινητοποιήσεις» αποπροσανατολισμού που είχε κάνει, θυμήθηκε και πάλι τη χωματερή η Νομαρχία Δυτικής Αττικής και εξέδωσε ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου για να εκφράσει την ανησυχία του και πιο πολύ για να δηλώσει «παρών» στο πρόβλημα.

«Να πάρει μέτρα η κυβέρνηση»

Την επιδείνωση των ήδη οξυμένων προβλημάτων εξαιτίας της συνεχιζόμενης λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Ανω Λιοσίων, σημειώνουν με Ερώτησή τους, προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος και Γιάννης Πατσιλινάκος.

Συγκεκριμένα επισημαίνουν: «Περαιτέρω επιδείνωση εμφανίζει το πρόβλημα των περιβαλλοντικών και υγειονομικών επιπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή των Ανω Λιοσίων, εξαιτίας της συνεχιζόμενης λειτουργίας του, αν και έχει πλέον υπερκορεσθεί». Οι βουλευτές συνεχίζουν, τονίζοντας πως «η επιδείνωση αυτή εκδηλώνεται με την έκλυση και διασπορά έντονης δυσοσμίας, που πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους πολλών γειτονικών δήμων της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας (Ανω Λιοσίων, Ασπρόπυργου, Ελευσίνας, Φυλής, Πετρούπολης, Ιλίου, Καματερού, Ζεφυρίου), η οποία οφείλεται τόσο στην απορριπτόμενη λυματολάσπη, όσο και στις καθημερινά συσσωρευόμενες τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων, καθ' υπέρβαση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ΧΥΤΑ».

Ομως, όπως σημειώνουν οι βουλευτές, «το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί ακόμη περισσότερο». Και αυτό, συνεχίζουν, «ύστερα από την ακύρωση από το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε΄ Τμήμα) της απ' ευθείας ανάθεσης για την κατασκευή ενός "μεταβατικού κυττάρου" στον ίδιο χώρο. "Λύση" προς την οποία το Κόμμα μας ήταν, σε κάθε περίπτωση, ριζικά αντίθετο».

Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι η κατάσταση να οδηγείται «με μαθηματική πλέον ακρίβεια», όπως τονίζουν οι δύο βουλευτές, «σε τραγικό αδιέξοδο, με ευθύνη των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης και με τη συνενοχή των εμπλεκομένων οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΚΝΑ, ΤΕΔΚΝΑ, Τοπικές, δημοτικές και νομαρχιακές, Αρχές). Ενα αδιέξοδο από το οποίο δεν εκλείπει και το ενδεχόμενο επικίνδυνων συμβάντων και καταστάσεων σε βάρος της ζωής και της ακεραιότητας των εργαζομένων και των χρηστών του ΧΥΤΑ».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε:

  • Να παύσει, επιτέλους, η απόρριψη λυματολάσπης και απορριμμάτων στον υπερκορεσθέντα ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων και να αρχίσει το έργο της αποκατάστασής του, αλλά και της απορρύπανσης της ευρύτερης περιοχής.
  • Να προετοιμαστεί το συντομότερο δυνατόν ο κατάλληλος χώρος, ώστε, σύμφωνα με τις επανειλημμένες εξαγγελίες του κ. υπουργού, να μπορεί να υποδέχεται και διαθέτει χωρίς προβλήματα τη λυματολάσπη, μέχρι να λειτουργήσει η εγκατάσταση ξήρανσης στην Ψυττάλεια.
  • Να εντοπιστούν κατάλληλοι χώροι και να οργανωθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις διάθεσης και επεξεργασίας απορριμμάτων, που έχει ανάγκη το πολεοδομικό συγκρότημα της Αττικής, με αποκλεισμό της ιδιαίτερα βεβαρημένης περιοχής του Θριάσιου Πεδίου, αλλά και με αναζήτηση υποψήφιων χώρων και εκτός Αττικής.
Συναντήσεις...

Οι... συναντήσεις με τις ηγεσίες των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών και η... ενασχόληση με όλα τα τρέχοντα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αποτελούν το «έργο» του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) στο μείζον πρόβλημα των σκουπιδιών. Αυτό ομολογεί ο ίδιος ο ΕΣΔΚΝΑ, με χτεσινή ανακοίνωσή του - απάντηση στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΥΔΑΠ, Κ. Κωστούλα, περί υπονομευτών και σκοτεινών σκοπιμοτήτων. Θα λέγαμε ότι μάλλον δεν αρκούν - όπως άλλωστε δείχνουν και οι ίδιες οι εξελίξεις - οι παραπάνω ενέργειες του ΕΣΔΚΝΑ. Μια σοβαρή ανησυχία για την υπόθεση θα περιείχε τουλάχιστον την προσπάθεια να εφαρμοστεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος των δημοτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ