Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΛΑΖΑΡΕΤΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Θυσιάστηκαν γιατί αρνήθηκαν να υποταχτούν

Αποψη από την εκδήλωση στο Λαζαρέτο Κέρκυρας, την περασμένη Κυριακή(25.9.2005)

ΛΙΟΝΑΚΗΣ Γ

Αποψη από την εκδήλωση στο Λαζαρέτο Κέρκυρας, την περασμένη Κυριακή(25.9.2005)
Οι συναγωνιστές τους στο ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ, στον ΕΛΑΣ και στο ΔΣΕ, η ΠΕΑΕΑ, η νεολαία που εμπνέεται και παραδειγματίζεται από την θυσία τους για τις αξίες της λευτεριάς και του σοσιαλισμού, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, οι οικογένειες και οι συγγενείς τους ήταν εκεί, την περασμένη Κυριακή 25.9.2005, στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας, όπου και τίμησαν τους 118 εκτελεσμένους κομμουνιστές αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, δηλώνοντας με την παρουσία τους πως συνεχίζουν τους ηρωικούς αγώνες τους.

Στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποίησαν τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Κέρκυρας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ και η Επιτροπή Ειρήνης, παραβρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι από τα Σωματεία Οικοδόμων, Λογιστών και Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Με απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια από τη χορωδία «Αγίου Γεωργίου» ξεκίνησε η εκδήλωση θυμίζοντας το χρονικό της εκτέλεσης από το ξενόδουλο μοναρχοφασιστικό καθεστώς, τους Αγγλους και Αμερικάνους ιμπεριαλιστές που δεν μπορούσαν να ανεχθούν το «έγκλημα» των αγωνιστών για Ελλάδα λαοκρατική και ελεύθερη. Ετσι 118 αγωνιστές, στην πλειοψηφία τους κάτω των 30 ετών, μέσα από έκτακτα στρατοδικεία και δικαστήρια στημένα από το ανώμαλο μεταπελευθερωτικό καθεστώς και τα ιμπεριαλιστικά στηρίγματά του, οδηγήθηκαν στην εκτέλεση το χρονικό διάστημα 1945-1947 αρνούμενοι να αποκηρύξουν το ΚΚΕ προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους.

«Γεια σας αδέλφια» ήταν οι φωνές των συντρόφων που έφευγαν για εκτέλεση ενώ αυτοί που μένανε πίσω, μέσα από χάρτινα χωνιά στα κελιά τους κατάγγελναν: «Λαέ της Κέρκυρας και πάλι απόψε πήραν αγωνιστές για εκτέλεση»...

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο Χ. Μάστορας εκ μέρους όλων των φορέων που πραγματοποίησαν την εκδήλωση ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η αναγνώριση θυσίας και των αγώνων των εκτελεσθέντων αγωνιστών αποδεικνύεται καθημερινά με τη συμμετοχή στους σύγχρονους αγώνες και με την άρνηση στην υποταγή του βολέματος και του εφησυχασμού». Υπογράμμισε ότι «δε θα αφήσουμε να νοθευτεί το περιεχόμενο των επαναστατικών ιδανικών και η χρησιμοποίηση της θυσίας τους ως καθαρτήριο εξαγνισμού από διάφορους εκφραστές του συμβιβασμού και της υποχώρησης».

Χαιρετισμό απηύθυναν η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, το ΝΣ της ΚΝΕ και από το ΚΣ της ΠΕΑΕΑ και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ