Τρίτη 4 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΙΣΤΟΥΣ: ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ»
Πλήθος «πιστών»...

Στην παρουσίαση του βιβλίου των συναδέλφων Νίκου Μπογιόπουλου και Δημήτρη Μηλάκα

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στη «Στοά του Βιβλίου» όπου παραβρέθηκαν άνθρωποι του αθλητισμού, της επιστήμης, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, φίλοι, συνάδελφοι, αλλά και απλός κόσμος, έγινε χτες η παρουσίαση του βιβλίου που έγραψαν δυο άνθρωποι του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, ο Νίκος Μπογιόπουλος και ο Δημήτρης Μηλάκας. Τίτλος; «ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΙΣΤΟΥΣ: ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ».

Στο πάνελ για την παρουσίαση έδωσαν το «παρών» ο δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, καθώς επίσης οι καθηγητές Πανεπιστημίου Γιάννης Πανούσης (καθηγητής Εγκληματολογίας, πρόεδρος τμήματος ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών) και Γιώργος Ρούσης (καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου), ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ και παλιός ποδοσφαιριστής Αντώνης Αντωνιάδης, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γιώργος Κούδας και ο διεθνής τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Αντώνης Νικοπολίδης.

Οι σελίδες του βιβλίου αποτελούν μια ιστορική καταγραφή της λαϊκής ιστορίας του αθλήματος, αλλά και μια ιστορική αναδρομή της μετατροπής του λαοφιλέστερου και δημοκρατικότερου των αθλημάτων σε «κλοτσοσκούφι» της πολιτικής. Ομως, όπως αναφέρεται, «ο βασιλιάς των σπορ έχει καταφέρει να βγει αλώβητος παρά τα "νταραβέρια" του με τον κάθε Κοσκωτά και τον κάθε Ταπί».

Μιλώντας για το βιβλίο, ο Γιώργος Ρούσης έκανε λόγο για τις κοινωνικές προεκτάσεις του ποδοσφαίρου, ενώ ο συνάδελφός του Γιάννης Πανούσης αναφέρθηκε στο ποδόσφαιρο σαν αντικείμενο εκμετάλλευσης από διαφορετικά συμφέροντα, αλλά και στη μάστιγα του χουλιγκανισμού.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Αντωνιάδης έκανε λεπτομερή ανάλυση ορισμένων σημείων του βιβλίου που βρίσκουν εφαρμογή στη σημερινή εποχή. Παράλληλα επισήμανε διάφορες πλευρές του αθλήματος που αναφέρονται στις σελίδες του βιβλίου, όπως η δημοκρατικότητα, που έχει να κάνει με αυτούς που μπορούν να παίξουν μπάλα (ανεξαρτήτως ύψους, ηλικίας, μόρφωσης, οικογενειακής κατάστασης), αλλά και στο γεγονός ότι η ιστορία του αθλήματος αποδεικνύει τη λαϊκή του καταγωγή, αφού επί το πλείστον οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές στον κόσμο προέρχονται από τα φτωχά κοινωνικά στρώματα.

Ο Γιώργος Κούδας δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις πληροφορίες που παρέχει το βιβλίο για την ιστορία του ποδοσφαίρου δηλώνοντας μάλιστα ότι εάν γνώριζε όλες αυτές τις πληροφορίες θα ήταν καλύτερος ως ποδοσφαιριστής. Ο Αντώνης Νικοπολίδης τόνισε την αξία του ποδοσφαίρου ως άθλημα και ως παιχνίδι.

Οι δυο συγγραφείς, αφού ευχαρίστησαν τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκαν στο παιδικό τους απραγματοποίητο όνειρο να γίνουν ποδοσφαιριστές, το οποίο κατά κάποιο τρόπο εκπληρώθηκε μέσω της δουλιάς τους για το βιβλίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ