Τρίτη 4 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Τον δεύτερο στην ιεραρχία της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, συνέλαβε χτες η γαλλική αστυνομία, μαζί με άλλα δύο άτομα, ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο. Πρόκειται για τον Χαριέτ Αγκίρε, που φέρεται ηγέτης των κομάντο της ΕΤΑ και δεύτερος στην ιεραρχία της στρατιωτικής πτέρυγάς της καθώς και ένα ακόμη ηγετικό στέλεχος. Ο τρίτος ύποπτος δεν έχει κατονομαστεί, είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Ισπανός υπουργός.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.- Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν χτες να μαίνονται οι πυρκαγιές στην κεντρική και βόρεια Πορτογαλία, καθιστώντας αναγκαία την εκκένωση ενός κάμπινγκ, ενώ απειλούν και κατοικημένες περιοχές. Πάνω από 1.300 πυροσβέστες με 350 οχήματα κι έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη έχουν κινητοποιηθεί για να κατασβέσουν συνολικά δέκα μέτωπα φωτιάς.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Στους 21 ανέρχονται οι νεκροί από το ναυάγιο του μικρού κρουαζιερόπλοιου «Ιθαν Αλεν», στη λίμνη Τζορτζ, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Διχασμένα εμφανίζονται τα μέλη του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος σχετικά με το διάδοχο του ηγέτη του κόμματος, Μάικλ Χάουαρντ. Επικρατέστεροι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η Daily Telegraph, είναι οι Κένεθ Κλαρκ και Ντέιβιντ Ντέιβις.

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.- Σκηνές χάους στο Ελ Σαλβαδόρ από την έκρηξη του ηφαιστείου Ιλαματεπέκ. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους στην ευρύτερη περιοχή. Στάχτη παντού και πέτρες από λάβα στο μέγεθος αυτοκινήτου. Το υψηλότερο ηφαίστειο του Ελ Σαλβαδόρ, γνωστό επίσης ως «Αγία Αννα», παρέμενε ανενεργό από το 1904.

ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Πιθανότατα σε διαρροή οφείλεται η έκρηξη που προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ιράν στην Τουρκία, σύμφωνα με την εταιρία «Botas» που τη διαχειρίζεται. Ο αγωγός δεν αξιοποιεί το σύνολο των δυνατοτήτων του, καθώς υπάρχουν ακόμη διμερείς διαφορές και οι συνομιλίες συνεχίζονται.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Ο Φαρούκ Σπαχίγια, Κοσσοβάρος Αλβανός δήμαρχος της πόλης Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, απεβίωσε χτες σε ηλικία 53 ετών μετά από μάχη ενάμιση έτους με τον καρκίνο. Το ίδιο 24ωρο, ο ΝΑΤΟικός διοικητής στην Ευρώπη, Βρετανός στρατηγός Τζον Ριθ, πραγματοποίησε συνομιλίες με τον «πρωθυπουργό» του Κοσσυφοπεδίου, Μπαϊράμ Κοσούμι, και άλλους «αξιωματούχους»...

ΣΕΟΥΛ.- Ποδοπάτημα πριν την έναρξη συναυλίας μουσικής ποπ σε στάδιο της νοτιοκορεατικής πόλης Σανγκτζού προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 11 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 72, ανάμεσά τους παιδιών και εφήβων.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.- Στους Αυστραλούς γιατρούς Μπάρι Μάρσαλ και Ρόμπιν Γουόρεν απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2005 για την ανακάλυψη του βακτηρίου «ελικοβακτήριο του πυλωρού» που προκαλεί γαστρίτιδα και έλκη στομάχου.

ΤΟΚΙΟ.- Την παράταση κατά ενός ακόμη έτους της αποστολής του ιαπωνικού στρατού στο Αφγανιστάν ενέκρινε χτες η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι.

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Η Αφρικανική Ενωση κατηγόρησε χτες τον σουδανικό στρατό πως εξαπολύει επιθέσεις κατά αμάχων στη δυτική επαρχία Νταρφούρ και άλλες «πράξεις υπολογισμένης και σκόπιμης καταστροφής» που μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 44 ατόμων και τον εκτοπισμό χιλιάδων προσφύγων... Τέλος, χτες, Σουδανοί αξιωματούχοι και αντάρτες του Νταρφούρ συμφώνησαν να αρχίσουν «άμεσες συνομιλίες».

ΠΕΚΙΝΟ.- Τουλάχιστον 34 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν σε έκρηξη αερίου που σημειώθηκε σε στοά ορυχείου στην επαρχία Χενάν, ανέφεραν χτες κρατικά ΜΜΕ. 59 εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί αγνοούνταν χτες μετά τις πλημμύρες στη νοτιοανατολική Κίνα μετά τον τυφώνα Λονγκουόνγκ, μετέδωσαν επίσης κρατικά ΜΜΕ.

ΜΟΣΧΑ.- Η ρωσική εταιρία αερίου και πετρελαίου «Gazprom» εκδήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής στην κατασκευή ενός αγωγού αερίου Ιράν-Πακιστάν-Αφγανιστάν.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Δύο συμφωνίες υπέγραψαν Ινδία και Πακιστάν για παροχή έγκαιρων προειδοποιήσεων σε περίπτωση δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων και τη δημιουργία «κόκκινης γραμμής» για πυρηνικά ζητήματα. Επίσης χτες, η Ινδία δοκίμασε «επιτυχώς» τον πύραυλο «Ακάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ