Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Κατέρρευσε η κυβέρνηση

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Δεν τα βρήκαν τελικά οι εταίροι στην κυβέρνηση συνασπισμού και η από μήνες κρίση που είχε οδηγήσει στη «διάσταση», οδήγησε τελικά στο οριστικό «διαζύγιο» μεταξύ της φιλελεύθερης «Ενωσης Ελευθερίας» και της «Αλληλεγγύης», με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η κυβέρνηση. Αμέσως μετά η «Αλληλεγγύη» ανακοίνωσε το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.

«Η "Αλληλεγγύη" αναλαμβάνει την ευθύνη για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Πολωνία και ο πρωθυπουργός Γέρζι Μπούζεκ θα προτείνει τους νέους υπουργούς μέσα στις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε προς τους δημοσιογράφους ο ηγέτης του κόμματος Μάριαν Κρζακλέφσκι. Νωρίτερα η «Ενωση Ελευθερίας», υπό τον υπουργό Οικονομικών Λέσζεκ Μπαλτσέροβιτς, αποχώρησε από τις συνομιλίες για τη διάσωση του ευρισκόμενου επί 30 μήνες στην εξουσία συνασπισμού και ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει από την κυβέρνηση όλους τους υπουργούς της.

Οι συνομιλίες που βρίσκονταν επί τάπητος εδώ και μέρες τελικά δεν κατέληξαν σε θετικό αποτέλεσμα, εξαιτίας διαφορών σχετικά με τα επίπεδα των κρατικών δαπανών και για το ποιο πρόσωπο θα αντικαταστήσει τον Μπούζεκ, ενώ ο Κρζακλέφσκι, που αυτοπροτάθηκε, δεν υποστηρίχτηκε από την «Ενωση Ελευθερίας» (UW). Ασχέτως πάντως, οι εκλογές δε θα έρθουν άμεσα, αφού αναλυτές εκτιμούν πως η κυβέρνηση μειοψηφίας - αν και ευάλωτη - θα αγωνιστεί να προωθήσει νομοθετικές ρυθμίσεις στο Κοινοβούλιο και πρόβλεψαν ότι οι εκλογές, που κανονικά δεν προβλεπόταν να διεξαχθούν πριν από το τέλος του 2001, θα διεξαχθούν νωρίτερα, αλλά μάλλον προς το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 2001.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ