Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Χωρίς ασυλία πια ο Πινοτσέτ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Ο υπέργηρος πρώην δικτάτορας Αουγκούστο Πινοτσέτ, για σχεδόν δύο χρόνια, απασχολεί τους δικαστές όλης της υφηλίου. Ωστόσο, αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι Ευρωπαίοι δικαστές, το κατόρθωσαν οι Χιλιανοί και ήραν τη βουλευτική ασυλία που έχαιρε διά βίου.

Αυτό που πριν μερικούς δεκάδες μήνες φάνταζε αδύνατο και αδιανόητο, ήταν αναμενόμενο εδώ και δύο βδομάδες, καθώς, διά της γνωστής μεθόδου της διαρροής προς τον Τύπο, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν γνωστή. Εντούτοις, δεδομένων των ανατροπών και κυρίως των πολιτικών παιχνιδιών που παίζονται σε σχέση με την παραπομπή του Πινοτσέτ στη Δικαιοσύνη, η επίσημη ανακοίνωση αναμενόταν με αγωνία. Ετσι, τη Δευτέρα το βράδυ, οι δικαστές ανακοίνωσαν την «ιστορική απόφασή τους, όπου τονίζεται ότι αί ρεται η βουλευτική ασυλία, αφού ο πρώην δικτάτορας υπόκειται στους ίδιους νόμους, όπως όλοι οι πολίτες της χώρας. Το γεγονός αυτό ανοίγει το δρόμο για την προσαγωγή του Πινοτσέτ ενώπιον της Δικαιοσύνης, όπου αναμένεται να αντιμετωπίσει πολυάριθμες κατηγορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την περίοδο 1973-1990.

Πάντως, τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά, καθώς οι συνήγοροι του Πινοτσέτ, ήδη, ετοιμάζουν την επόμενη κίνηση, που είναι να εφεσιβάλλουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Επίσης, εάν αυτό δεν αποδώσει καρπούς, μπορεί να ισχυριστούν ότι ο Πινοτσέτ δε δύναται να παραστεί σε δικαστική αίθουσα, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του.

Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει τα συναισθήματα των εκατοντάδων ανθρώπων, που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, αναμένοντας την απόφαση, μία απόφαση που την έκαναν δεκτή με ζητωκραυγές και έξαλλους πανηγυρισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ