Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες προκλητικές επιθέσεις κατά Σέρβων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η αναζωπύρωση της εθνικιστικής βίας στο Κοσσυφοπέδιο προκάλεσε χτες τον τραυματισμό άλλων πέντε Σέρβων στην πόλη Γκραμπάνιτσα, ενώ την ίδια ώρα, η «σύγχυση» μέρους της δύναμης της ΚΦΟΡ, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της βίας είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό άλλων τριών Σέρβων!

Ολα συνέβησαν γύρω στις 10 χτες το πρωί, λίγα χιλιόμετρα έξω από το γνωστό ορθόδοξο μοναστήρι της Γκραμπάνιτσα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας άνδρας που οδηγούσε ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας «Οπελ Βέκτρα» πλησίασε σε απόσταση αναπνοής τοπικό παντοπωλείο, που ήταν εκείνη την ώρα γεμάτο πολίτες, και εκτόξευσε τη χειροβομβίδα, τραυματίζοντας πέντε Σέρβους. Εκπληκτο και οργισμένο το πλήθος από τη νέα απρόκλητη επίθεση, αλλά και από το γεγονός πως παρακείμενη περίπολος Σουηδών στρατιωτών εξέφρασε... αδυναμία να κυνηγήσει και να συλλάβει το δράστη(!), άρχισε να σταματά κάθε αυτοκίνητο Κοσσοβάρων Αλβανών που περνούσε από την περιοχή. «Η χειροβομβίδα εκτοξεύτηκε μπροστά στα μάτια της ΚΦΟΡ! Πώς είναι δυνατόν να μην μπορούν να σταματήσουν ένα αυτοκίνητο; Δεν ντρέπονται;» δήλωνε χαρακτηριστικά στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ο 48χρονος Ντράγκαν Στογιάνοβιτς, που ήταν παρών όταν έγινε η επίθεση.

Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, το πλήθος των Σέρβων δεν αρκέστηκε μόνον στον έλεγχο των διερχόμενων ΙΧ αυτοκινήτων, αλλά πυρπόλησε τουλάχιστον πέντε οχήματα και προκάλεσε το μικροτραυματισμό δύο οδηγών.

Ο Βρετανός ταξίαρχος Ρίτσαρντ Σίρεφ, μόλις πληροφορήθηκε τα παραπάνω περιστατικά κατέφθασε στον τόπο των ταραχών με σκοπό, όπως ισχυρίστηκε, να δώσει τέλος στα επεισόδια. Αντ' αυτού, άναψε... φωτιές! Σύμφωνα με το ΝΑΤΟικό εκπρόσωπο, Τζο Μπάτερφιλντ, όταν οι Σέρβοι πλησίασαν τον ταξίαρχο Σίρεφ για να διαμαρτυρηθούν, εκείνος ένιωσε να... απειλείται από την παρουσία τους και αντέδρασε δίνοντας εντολή στους στρατιώτες να πυροβολήσουν κατά των Σέρβων! Αυτή η εντολή είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό άλλων τριών Σέρβων.

Το «Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο» της πόλης Γκραμπάνιτσα καταδίκασε τη χτεσινή επίθεση λέγοντας πως ήταν μόνον «η τελευταία από ένα κύμα οργανωμένων τρομοκρατικών ομάδων Αλβανών που επιδιώκουν την απομάκρυνση και των τελευταίων Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο!» Αργότερα, χτες, ηγετικά στελέχη της σερβικής κοινότητας της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα ζήτησαν από τους ομοεθνείς τους να αποκλείουν από σήμερα και κάθε μέρα επί δύο ώρες τις βασικές οδικές αρτηρίες ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά της σερβικής κοινότητας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχούν για την αύξηση βίας... (2003-08-19 00:00:00.0)
Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητεί ο Κοστούνιτσα (2001-04-20 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι επιθέσεις πρόκλησης (2000-12-06 00:00:00.0)
Θέατρο αιματηρών επεισοδίων και πάλι η Κοσόβσκα Μιτροβίτσα... (2000-03-08 00:00:00.0)
Αιματηρές ταραχές στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα (2000-02-05 00:00:00.0)
Συνελήφθησαν για εγκλήματα Αλβανοί των «Δυνάμεων Προστασίας» (1999-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ