Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Οι τελευταίες «μάσες»

Στις 11 Μάρτη 2000 υπογράφηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μεταξύ εκπροσώπων της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμβαση για την προμήθεια 50 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών.

Συγκεκριμένα, μετά από έξι συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ, υπογράφηκε η σύμβαση για αγορά των αεροσκαφών, τύπου «F-16C/D BLOCK 50+», με δυνατότητα αγοράς ακόμα 10 αεροσκαφών με τους ίδιους όρους (option). Από τα αεροσκάφη αυτά, τα 34 θα είναι μονοθέσια και τα 16 διθέσια.

Το κόστος τους φθάνει τα 1,77 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή πάνω από 600 δισ. δραχμές, που σημαίνει κόστος ανά αεροσκάφος άνω των 12 δισ. δραχμών, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται ο κινητήρας, το σύστημα αυτοπροστασίας και ο εξοπλισμός. Οι διαπραγματεύσεις για τα προαναφερόμενα στοιχεία του αεροσκάφους συνεχίζονται, εφόσον οι Αμερικανοί αρνούνται να χορηγήσουν τον εξοπλισμό που ζητά η ελληνική πλευρά και δίνουν τεχνολογικά υποδεέστερο, για να μην υπάρξουν «αναταράξεις» από πλευράς Αγκυρας.

Για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι η τρίτη κατά σειρά αγορά αεροσκάφους τύπου «F-16». Η πρώτη ήταν το 1986 (η περίφημη αγορά του αιώνα) και η δεύτερη το 1992 - από 40 αεροσκάφη την κάθε φορά. Η παραγγελία των εν λόγω 50 αεροσκαφών, που το συνολικό της κόστος (μαζί με κινητήρα, σύστημα αυτοπροστασίας, εξοπλισμό) θα φθάσει το ένα τρισεκατομμύριο δραχμές. Αποτελεί τμήμα του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος 1996 - 2000, η υλοποίηση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι συνολικού ύψους 4 τρισ. δρχ.

Αυτή η ελληνική παραγγελία δίνει μια μεγάλη ανάσα στην κατασκευάστρια εταιρία, καθώς - σύμφωνα με ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε με αφορμή την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης - θα επεκτείνει την παραγωγή του «F-16» για μεγάλο χρονικό διάστημα εντός του 21ου αιώνα, στις εγκαταστάσεις της «Lockheed Martin» στην πόλη του Τέξας, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα «F-16» που έχουν παραγγελθεί από το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ