Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ για τη Νεολαία
Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Διάβασα τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ, για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με θέμα: «Η δράση του Κόμματος για τα προβλήματα της Νεολαίας. Η στήριξη της ΚΝΕ». Σύντροφοι, οι Θέσεις είναι σωστές, τα προβλήματα πολλά. Είναι σε όλα τα κόμματα. Γι' αυτό η πλειοψηφία παίρνει ενεργό μέρος σε διαδηλώσεις - συλλαλητήρια - απεργίες - καταλήψεις κλπ. Αλλά όταν έρθει η ώρα, στην κάλπη, ψηφίζουν τα κόμματά τους. Γι' αυτό το Κόμμα χρειάζεται σωστή ενημέρωση για όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε σήμερα μετά από την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης και των άλλων Λαϊκών Δημοκρατιών πριν από 15 χρόνια.

Διάβασα στο ένθετο σελ. 2: Γράφει, τα τελευταία 15 χρόνια που σημαδεύτηκαν και σημαδεύονται ακόμα από τις συνέπειες της αντεπανάστασης και της προσωρινής υποχώρησης του εργατικού κινήματος. Δεν πείθουμε μ' αυτά τη νεολαία, πολύ περισσότερο το λαό. Οταν λέμε σημαδεύτηκαν, πρέπει να εξηγήσουμε τι και πώς. Κι όταν λέμε αντεπανάσταση, πρέπει να πούμε ποιοι είναι αντεπαναστάτες, τα ονόματά τους. Πέρασε μισός αιώνας και δεν είπαμε ποιοι είναι αυτοί οι αντεπαναστάτες, από ποια χρονιά έγινε το ξεκίνημα της ανατροπής, ποιος και πώς ολοκλήρωσε την ανατροπή. Ερωτώ: Γιατί; Η ΚΕ του Κόμματος έχει καθήκον να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε με το θάνατο του Ι. Β. Στάλιν, στο ΚΚΕ και το ΚΚΣΕ από το 1955 έως το 1981.

Κι από το 13ο Συνέδριο έως το 17ο γενικά θετική η πορεία του ΚΚΕ. Σύντροφοι, μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης η ζημιά στο Κόμμα είναι μεγάλη και γενικά στο εργατικό κίνημα. Πολλοί αριστεροί αγωνιστές και πρώην μέλη του Κόμματος, αγωνιστές του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ να είναι εγκλωβισμένοι στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα μικρά κόμματα (Συνασπισμός) κι άλλα που δεν είναι στη Βουλή. Κάνω έκκληση στους αγωνιστές, αριστερούς να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα και να ενισχύσουν τους συνδυασμούς που υποστηρίζει και στηρίζει το ΚΚΕ στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Για εκείνη την περίοδο των πενήντα χρόνων πολλά μπορώ να γράψω. Σελίδες όλων αυτών των γεγονότων και για τις αλλαγές που έγιναν σε όλη την ανθρωπότητα. Το Κόμμα πρέπει να εξετάσει λάθη του παρελθόντος της τότε ΚΕ, με την 6η Ολομέλεια που σήμερα δεν είναι κανείς από αυτούς. Αλλοι πέθαναν κι άλλοι πήγαν σε ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό, που γι' αυτούς τους αποστάτες δε λέμε τίποτα. Το ισχυρό όπλο του ΚΚΕ είναι η κριτική και αυτοκριτική. Να δούμε το προχτές - χτες - και σήμερα, να κριτικάρουμε λάθη του παρελθόντος.

Σύντροφοι, το ΚΚΕ έχει τηλεόραση, ράδιο, τον «902» να αφιερώσει μια ώρα, το «Ριζοσπάστη» μια σελίδα κάθε Κυριακή, ράδιο, ένθετα κλπ. κατά περιόδους από το 1903 έως το 1991. Το ΝΤΙ-ΒΙ-ΝΤΙ «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» και άλλα προηγούμενα, είναι καλά να τα βάζει ο «902», γιατί πολλοί δεν έχουν συσκευή.

Θα περιοριστώ χρονικά - ονομαστικά σε κάθε περίοδο. Πρώτον: πώς ήταν η ζωή του ρωσικού λαού έως το 1917. Δεύτερο: Τι άλλαξε με την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση το 1917 έως το 1953. Τρίτο: Τι έγινε μετά το θάνατο του Ι. Β. Στάλιν και από το 1955 έως το 1991, το Φλεβάρη του 1956 το 20ό Συνέδριο, διάσπαση του ΚΚΣΕ του ΚΚΕ με τις ρεβιζιονιστικές αποφάσεις. Στο Συνέδριο ο Νίκος Ζαχαριάδης διαφώνησε και μετά το Μάρτη συνήλθε η 6η Ολομέλεια του ΚΚΕ, διαγράφτηκε ο Ζαχαριάδης και με τη συναίνεση του Χρουτσόφ στέλνεται εξορία. Εδώ θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για την άδικη εξορία του Νίκου Ζαχαριάδη, διότι στάθηκε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ. Μετά από τους Χρουτσόφ - Μπρέζνιεφ - Γιέλτσιν - Γκορμπατσόφ με την περίφημη Περεστρόικα ολοκληρώθηκε η ανατροπή το 1991 και σήμερα οι ΗΠΑ και ο Μπους είναι παγκόσμιοι τρομοκράτες. Με τις παραπάνω σκέψεις κι απόψεις πιστεύω να συμβάλω και εγώ στις εργασίες της Συνδιάσκεψης της ΚΕ του ΚΚΕ και εύχομαι καλές επιτυχίες με καινούριο αίμα στο Κόμμα και από τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές, να είναι πιο ενισχυμένο ισχυρό στη Βουλή και στο λαό.

Αθανάσιος Λάμπρου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ