Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Κάποιοι «χαϊδεύουν» τους λαθρέμπορους

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών υπαινίχθηκε ότι τους παρανομούντες στη διακίνηση με το πετρέλαιο θέρμανσης, καλύπτουν ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και κάποιοι άλλοι στο υπουργείο που «έχουν συμφέροντα»

Αιχμές εναντίον του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη, ότι ενθαρρύνει τους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης να διακινούν παράνομα και πετρέλαιο κίνησης, άφησε χτες η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ). Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ. Μακρυβέλιος, τα τελευταία δύο - τρία χρόνια, οι μεταπωλητές διακινούν παράνομα πετρέλαιο κίνησης, ενώ από το νόμο μπορούν να διακινούν μόνο θέρμανσης. Και αυτό, όπως είπε - με νόημα - γίνεται με την ανοχή «υψηλά ιστάμενων» του υπουργείου Ανάπτυξης! Εσπευσε, μάλιστα, να συμπληρώσει πως «την αρμοδιότητα γι' αυτά τα θέματα έχει ο κύριος Σαλαγκούδης» και πως «κάποιοι στο υπουργείο έχουν συμφέροντα». Παρόλο, δε, που, όπως είπε ο ίδιος, φέτος δεν επιδείχτηκε η ανάλογη ανοχή, «από κάπου ενθαρρύνονται (σ.σ. οι μεταπωλητές) να τη διεκδικούν». Οταν του ζητήθηκαν περισσότερες διευκρινίσεις, ο πρόεδρος της ΟΒΕ «φωτογράφισε» τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας, γενικά και αόριστα: «Εχω κάποια πληροφόρηση, έχω υπόνοιες, ο κύριος Σαλαγκούδης έχει την αρμοδιότητα».

Σύμφωνα με την ΟΒΕ, οι μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης ανέρχονται σε 1.500 σε όλη τη χώρα. Από αυτούς μόνον οι 40 έχουν εγκαταστάσεις και από τους 40 μόνον οι 17 - 18 τις διατηρούν νόμιμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των βυτιοφόρων που χρησιμοποιούν, όπως καταγγέλλουν οι πρατηριούχοι, δεν είναι νόμιμη. Οπως υποστηρίζουν, έχουν άδεια για μεταφορά καμένων λαδιών ή νερού και διακινούν πετρέλαιο. Επιπλέον, πάντα κατά τους βενζινοπώλες, οι αμοιβές των οδηγών αυτών των βυτιοφόρων προέρχονται από τις ελλειμματικές παραδόσεις.

Σε «απαντητική» ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το απόγευμα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης επικαλείται συνάντηση που είχε την προηγούμενη βδομάδα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών και με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Ν. Στεφάνου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, στη συνάντηση το προεδρείο της ομοσπονδίας «έθεσε μια σειρά από θέματα, από τα οποία μόνο το ένα ήταν αρμοδιότητας του υπουργείου και επιλύθηκε», αναφερόμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα των βενζινοπωλών να μην επιτραπεί στους μεταπωλητές να διακινούν πετρέλαιο κίνησης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την ώρα που η διοίκηση της Ομοσπονδίας κατηγόρησε συνολικά την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει ούτε τις διατάξεις της νομοθεσίας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν περιορισμένο έστω έλεγχο του λαθρεμπορίου και της νοθείας, την ίδια ώρα επιλέγει να εξαιρέσει - για λόγους που προτίμησε να κρατήσει αδιευκρίνιστους - τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα. Και η διοίκηση της ΟΒΕ όχι μόνο τον εξαίρεσε, αλλά - όπως είπε ο πρόεδρός της Δ. Μακρυβέλιος - περιμένει από τον υπουργό να «νοικοκυρέψει» το χώρο.

Μεταξύ άλλων, οι βενζινοπώλες ανέφεραν πως στη σύσκεψη που είχαν με τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Αδ. Ρεγκούζα, μία μέρα πριν από την αποπομπή του από την κυβέρνηση, διαπίστωσαν κυβερνητική υπαναχώρηση από τις καλοκαιρινές εξαγγελίες για ενοποίηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, «γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να τις προχωρήσουν». Κατά τα άλλα, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας ζητά την πιστή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου που διέπει την αγορά πετρελαιοειδών. Τέλος, εκφράζει τη διαφωνία της με την κυβερνητική ρύθμιση για αναγραφή όλων των στοιχείων των καταναλωτών που παραλαμβάνουν πετρέλαιο θέρμανσης, όταν πρόκειται για μικρές ποσότητες που κυρίως παραγγέλλονται από άτομα χαμηλής εισοδηματικής στάθμης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φταίνε οι φόροι και οι διεθνείς τιμές (2011-04-21 00:00:00.0)
Ζήτησαν επιδότηση για το νέο σύστημα (2010-01-20 00:00:00.0)
Παραίτηση με αιχμές για την Επιτροπή Ανταγωνισμού (2007-01-26 00:00:00.0)
Χωρίς άδεια το 1 στα 10 πρατήρια (2005-09-27 00:00:00.0)
Διεργασίες παραπλάνησης (2004-12-09 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για το φορολογικό (2002-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ