Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Λίγα βάζεις πολλά παίρνεις

Σε «γιουρούσι» κερδοσκοπίας καλεί το υπουργείο Ανάπτυξης τους... επενδυτές

Στα 600 MW ηλεκτρικού ρεύματος φτάνει η εγκατεστημένη ισχύς από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη, που θέλησε με αυτό τον τρόπο να θριαμβολογήσει για την ανάπτυξη του σχετικού τομέα επί των ημερών της «νέας διακυβέρνησης», η οποία φαίνεται ότι πράγματι ενίσχυσε σημαντικά τους ιδιώτες που λυμαίνονται τον συγκεκριμένο τομέα ενέργειας. Εχει σημασία ότι στην προκειμένη περίπτωση οι ιδιώτες παραγωγοί όχι μόνο επιδοτούνται αδρά για τις επενδύσεις «τους», αλλά ωφελούνται από το μέτρο της υποχρεωτικής αγοράς της παραγωγής τους με τεχνητά διογκωμένες τιμές! Σχετικά πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ αύξησε τις επιδοτήσεις και παραχώρησε επιπλέον διευκολύνσεις στους ιδιώτες στο όνομα της «καθαρής» ενέργειας.

Μόνο την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υφυπουργού, επενδύθηκαν 140 εκατ. ευρώ για τις ΑΠΕ. Σημαντικότατο τμήμα αυτού του ποσού προέρχεται από επιδοτήσεις και για τα υπόλοιπα ισχύουν οι προϋποθέσεις εξαιρετικά σύντομης απόσβεσης. Γι' αυτό άλλωστε, εκτός από τους Ελληνες επιχειρηματίες έχουν μπει στο «χορό», Ισπανοί, Γάλλοι, ακόμα και Ιάπωνες! Ετσι, αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή έργα ΑΠΕ ύψους 180 εκατ. ευρώ και ισχύος 180 MW.

Μετά από όλα αυτά, ο Γ. Σαλαγκούδης δε διστάζει να δηλώσει ότι «η πολιτική προώθησης των ΑΠΕ είναι κατ' ουσία μια λαϊκή πολιτική. Απεξαρτά τη χώρα από το πετρέλαιο και στηρίζει την εθνική οικονομία». Επιπρόσθετα, σε μια έξαρση...«σεμνότητας και ταπεινότητας» που μάλλον έχει σχέση και με την πρόσφατη υπόθεση με τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και τα «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» του υφυπουργού, δηλώνει: «Ως φιλελεύθερος πολιτικός, πιστεύω στη δύναμη της ελεύθερης αγοράς με κανόνες. Θέλω να είμαι χρήσιμος και όχι ευχάριστος»!!!

Η ανακοίνωση - υπό τη μορφή απολογητικού υπομνήματος προς τους επιχειρηματίες του χώρου - αναφέρει ότι μέχρι τον Μάρτη του 2008 θα έχει ξεπεραστεί ο στόχος για 1.000 ΜW από ΑΠΕ. Γίνεται αναφορά και στα επόμενα βήματα με παρεμβάσεις υπέρ των ιδιωτών στη γεωθερμία, στα βιοκαύσιμα, για νέες χρηματοδοτήσεις, εγκαταστάσεις στον αστικό ιστό, συνδέσεις από ιδιωτικούς υποσταθμούς σύμφωνα με «τις προτάσεις των επενδυτών» κ.ά..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ