Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ» ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
«Διέξοδος» για τα κεφάλαια των «επενδυτών»

Γ. Αλογοσκούφης: «Νοσοκομεία και σχολεία μπορούν να κατασκευαστούν και να συντηρούνται με ιδιωτικά κεφάλαια»

Το «διογκωμένο και αναποτελεσματικό κράτος» είναι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η πηγή της ...κακοδαιμονίας για το μεγάλο κεφάλαιο και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό ισχυρίστηκε από το βήμα του συνεδρίου του «Εκόνομιστ» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος με έμφαση έδωσε σαφέστατο δείγμα γραφής για την πολιτική που θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών με όχημα και συμπαραστάτη το κράτος. Ζήτημα αιχμής είναι οι λεγόμενες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με τις οποίες το κράτος εκχωρεί ζωτικό χώρο δράσης στους ιδιώτες. Στο ιδιωτικό κεφάλαιο παραδίδεται η εκτέλεση, η διαχείριση και εκμετάλλευση των μεγάλων και μικρών έργων υποδομής αλλά και οι κάθε είδους κοινωνικές υπηρεσίες. Το ομολόγησε και ο υπουργός Οικονομίας λέγοντας ότι με τις συμπράξεις «δίνεται μια ακόμη διέξοδος στα επενδυτικά κεφάλαια των ιδιωτών», για να προσθέσει πως «το δημόσιο αποκτά ένα ακόμη εργαλείο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει». Διευκρινίζοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο πεδίο εφαρμογής των ΣΔΙΤ έκανε λόγο «για δημιουργία υποδομών ως και την παροχή υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας», για έργα «όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία που μπορούν να κατασκευαστούν και να συντηρούνται με ιδιωτικά κεφάλαια». Το συγκεκριμένο νομοθέτημα της ΝΔ έρχεται να επεκτείνει την πρακτική των συμβάσεων παραχώρησης (Αττική Οδός, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ρίο-Αντίρριο, κ.ά.) που υλοποίησε το ΠΑΣΟΚ. Η «διαφορά» και η ανάγκη του νέου νομοθετήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι τα έργα του ΠΑΣΟΚ τα χρυσοπληρώνουν άμεσα οι καταναλωτές και οι χρήστες τους ενώ τα τωρινά με τις ΣΔΙΤ θα πληρώνονται από το κράτος. Ο Γ. Αλογοσκούφης επιχειρώντας να δικαιολογήσει την πρακτική αυτή και προκειμένου να πείσει για το ...δημοσιονομικό όφελος αποκάλυψε πως το «δημόσιο αναλαμβάνει την αποπληρωμή (των ιδιωτών) σε βάθος χρόνου».

Για τον υπουργό και την κυβέρνηση η «κύρια αδυναμία» είναι η μεγάλη συμμετοχή που έχει στο ΑΕΠ ο δημόσιος τομέας, ο οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, χαρακτηρίζεται από «χαμηλή παραγωγικότητα, απουσία ευελιξίας, αδυναμία προσαρμογής, με ροπή προς την αδιαφάνεια και συχνά προς τη διαφθορά και με πολυδαίδαλη γραφειοκρατία». Το συγκεκριμένο είναι το πρόσχημα για την αναδιάρθρωση των κρατικών υπηρεσιών στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων με ταχύτατες και συνοπτικές διαδικασίες. Με το νόμο για τις «συμπράξεις» παρακάμπτονται όλες οι τυχόν «χρονοβόρες» διαδικασίες, ακόμη και η κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή.

Ο υπουργός Ανάπτυξης

Στο σύνολο, σχεδόν, των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, στην ομιλία του στο συνέδριο, η οποία είχε απολογιστικό χαρακτήρα. Το στίγμα το έδωσε μιλώντας για τη δημιουργία μιας «οικονομίας ευκαιριών», αναντίρρητα για το μεγάλο κεφάλαιο, και υπογραμμίζοντας ότι «κινούμαστε παράλληλα, σε όλα τα μέτωπα, ώστε να πετύχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα στο συντομότερο δυνατό χρόνο».

Στη βάση αυτή ξεδίπλωσε το «ελκυστικό πακέτο» της κυβερνητικής πολιτικής προς το μεγάλο, ντόπιο και ξένο, κεφάλαιο:

  • Τα μέτρα για τη μείωση του φορολογικού κόστους των επιχειρήσεων και τη χρηματοδοτική ενίσχυση νέων επενδύσεων
  • Τις «θεσμικές και δομικές αλλαγές» για την άρση των «γραφειοκρατικών» εμποδίων και των «κενών» που δυσχεραίνουν την ίδρυση νέων επιχειρήσεων
  • Τα μέτρα «για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας»
  • Τις μεταρρυθμίσεις για την «ενεργοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε αγορές που παρέμεναν κλειστές»
  • Και, φυσικά, την ενεργειακή πολιτική που παραδίδει στο έλεος των ιδιωτών το σύνολο του ενεργειακού τομέα.

Ο υπουργός έκανε ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό σχόλιο για το κυβερνητικό όραμα, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι ο χώρος «στον οποίο μεγάλες επιχειρήσεις της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής μπορούν να εγκαταστήσουν την έδρα των στρατηγείων και των ερευνητικών τους κέντρων, προκειμένου να διεισδύσουν στις αγορές της γειτονιάς μας». Κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα «είναι ανοιχτή σε όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ