Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Πολλαπλές οι επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση

Περιοδεία της Ελπίδας Παντελάκη στη ΔΕΗ στα Καμίνια του Πειραιά

«Ακόμα και την ύστατη ώρα, η αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων στην κατεύθυνση της διεκδίκησης μιας άλλης πολιτικής με στόχο τη δημιουργία ενιαίων, αποκλειστικά κρατικών φορέων σε όλους τους τομείς στρατηγικής σημασίας (ενέργεια, μεταφορές, ύδρευση) μπορεί να βάλει φρένο στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».

Αυτό τόνισε η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ, σε περιοδεία που πραγματοποίησε χτες το πρωί στη ΔΕΗ στα Καμίνια του Πειραιά, με αφορμή την προώθηση από την κυβέρνηση του νέου σχεδίου νόμου για την εφαρμογή της οδηγίας 54/2003 της ΕΕ, για την απελευθέρωση της ενέργειας.

«Οι επιπτώσεις, ιδιαίτερα στη ΔΕΗ μετά τα πρώτα στάδια της ιδιωτικοποίησής της, είναι φοβερά δυσμενείς για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και πολλαπλά επικερδείς για τους ιδιώτες» επεσήμανε το στέλεχος του Κόμματος και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία χρόνια, είχαμε μεγάλη μείωση του μόνιμου προσωπικού, περισσότερα εργατικά ατυχήματα και υπέρογκη αύξηση των τιμολογίων κατανάλωσης ρεύματος. Την ίδια περίοδο τα κέρδη της ΔΕΗ ΑΕ σημείωσαν σημαντική αύξηση προς τέρψιν των "επενδυτών"».

«Αυτές οι επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων και του λαού - υπογράμμισε ακολούθως η Ελ. Παντελάκη - φέρουν ακέραια την πολιτική σφραγίδα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την παράδοση και του τομέα της ενέργειας στους ιδιώτες αλλά και του ΣΥΝ, ο οποίος εστίαζε στη διαδικασία κι άφηνε στο απυρόβλητο το κύριο που ήταν η απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων. Επίσης, μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών ηγεσιών καθώς από τη στιγμή που έχουν υιοθετήσει τη λογική της ανταγωνιστικότητας, ουσιαστικά έχουν αποδεχτεί και την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας. Στα πλαίσια αυτής της επιλογής, τώρα, διαπραγματεύονται μόνο τους όρους παράδοσης στους ιδιώτες».

Καταλήγοντας, η Ελ. Παντελάκη, αφού επεσήμανε πως «όταν μια χώρα δίνει τα κλειδιά της οικονομίας στους ιδιώτες τότε είναι αδύνατο να ασκήσει στοιχειωδώς κοινωνική πολιτική», τόνισε την ανάγκη «οι εργαζόμενοι και γενικότερα το λαϊκό κίνημα να αγωνιστεί ώστε η περιουσία του λαού που ο ίδιος δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια, να περάσει τελικά στα δικά του χέρια».

Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τους εργαζόμενους οι οποίοι ανέδειξαν αρκετές πτυχές από τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Χαρακτηριστικά, ανέφεραν, ότι η εισαγωγή εργολάβων σε κερδοφόρους τομείς του χώρου, έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα, καθώς - πέρα των άλλων - δε διστάζουν να στέλνουν εργάτες σε εργασίες υψηλού ρίσκου χωρίς καμιά εκπαίδευση, με αποτέλεσμα η συχνότητα των ατυχημάτων και ιδιαίτερα των θανατηφόρων να έχει αυξηθεί δραματικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ