Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ»
Αερομεταφορές στην υπηρεσία του λαού

Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Eurokinissi

Να απειθαρχήσουν στις οδηγίες και τις εντολές της ΕΕ και να διεκδικήσουν οι αερομεταφορές και όλοι οι τομείς στρατηγικής σημασίας να ανήκουν πραγματικά στο λαό και όχι άλλοτε στο κράτος που υπηρετεί τους ιδιώτες και άλλοτε στους ιδιώτες που υπηρετούν την τσέπη τους. Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε προς τους εργαζόμενους της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας για το ρόλο του εθνικού αερομεταφορέα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι βουλευτών, κομμάτων, μαζικών, κοινωνικών και πολιτικών φορέων της Θεσσαλονίκης. Ως κοινή διαπίστωση εκφράστηκε πως πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος εθνικός κοινωνικός ρόλος της «Ολυμπιακής», αυτό όμως αποσυνδέθηκε από το αν η ΟΑ θα είναι αποκλειστικά δημόσια ή ιδιωτικοποιημένη.

Πάντως στη σύσκεψη, αποφεύχθηκε η οποιαδήποτε αναφορά στις αιτίες που οδήγησαν στις σημερινές εξελίξεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΟΑ και δεν είναι άλλες από τις ταξικές επιλογές ανάπτυξης που ακολουθήθηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της ΕΕ. Αλλωστε στις αρχές της δεκαετίας του '90 μέσα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ άνοιξε ο δρόμος για την απελευθέρωση - παράδοση των μεταφορών στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η πολιτική των «ανοιχτών ουρανών» της Ευρώπης άνοιξε το δρόμο σε 3-4 εταιρίες ευρωπαϊκές να υπερισχύσουν σε βάρος της «Ολυμπιακής» και άλλων μικρότερων εταιριών. Η κούρσα του ανταγωνισμού που αναπτύσσεται ανάμεσα στις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες, ευρωπαϊκές, αμερικανικές και άλλες, έχει θύματα την εξυπηρέτηση των λαών, την ασφάλεια των πτήσεων, τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο Κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να μη διαλυθεί η «Ολυμπιακή Αεροπορία» και να μη μείνουν στο δρόμο οι εργαζόμενοί της. Επανέλαβε τη σταθερή και ξεκάθαρη θέση του Κόμματος ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και κάλεσε τους εργαζόμενους της ΟΑ να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για την πολιτική των κυβερνήσεων και τη στάση των κομμάτων, των συνδικαλιστικών ηγεσιών και να καθορίσουν τη δική τους στάση με βάση τα ταξικά τους συμφέροντα. Να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσιο φορέα αερομεταφορών ενταγμένο σ' έναν κοινωνικοποιημένο φορέα μεταφορών που θα έχει στο κέντρο της προσοχής του την ασφάλεια των πτήσεων, το φθηνό εισιτήριο, την κάλυψη όλων των περιοχών, τα δικαιώματα των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ