Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εγκώμια στην ΕΕ «προστάτη» του καταναλωτή

Σπονδή στις κατευθύνσεις της ΕΕ και στους θεσμούς - άλλοθι για την ανεξέλεγκτη (και συχνά επικίνδυνη, όπως αποδεικνύεται καθημερινά) κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων - αποδείχτηκε η χτεσινή εκδήλωση στο Ινστιτούτο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με θέμα «Δικαιώματα και προστασία του καταναλωτή στην Ελλάδα και την ΕΕ». Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου επανέλαβε τη γνωστή κυβερνητική προπαγάνδα ότι τάχα με τις ασκούμενες πολιτικές είναι δυνατό η προάσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών να περνάει μέσα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «στόχος και προτεραιότητα» της κυβέρνησης είναι «να διασφαλίσει αφ' ενός την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων σε ολοένα και περισσότερες αγορές και αφ' ετέρου να προστατεύσει τα δικαιώματα των καταναλωτών».

Ο Γ. Αδαμόπουλος, εκπροσωπώντας το νεοσυσταθέντα θεσμό του «Συνηγόρου του Καταναλωτή», υιοθέτησε παλιότερη ομιλία του πρώην υπουργού Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλου για το θεσμό, λέγοντας ότι ο ρόλος του «Συνηγόρου του Καταναλωτή» έχει δύο στόχους: «Θωρακίζει και τον καταναλωτή και στηρίζει τις επιχειρήσεις». Από αυτό και μόνο, από το γεγονός, δηλαδή, ότι λόγος γίνεται για δύο διαμετρικά αντίθετους στόχους, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν ακόμα θεσμό άλλοθι για την εκχώρηση πλήρους ασυδοσίας στις επιχειρήσεις.

Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Θ. Σκορδάς επιχείρησε για άλλη μια φορά να ταυτίσει τα συμφέροντα των καταναλωτών με τον «υγιή» ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, αποσιωπώντας το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός για το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους είναι αυτός που καταστρατηγεί τα δικαιώματα των καταναλωτών και υπονομεύει τα συμφέροντά τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ιω. Βλέμμας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην περίφημη «Λευκή Βίβλο» για την ασφάλεια των τροφίμων και σε μια σειρά ευρωπαϊκές οδηγίες και αποφάσεις που διέπουν την παραγωγή και διακίνηση τροφίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ