Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επικοινωνιακοί λεονταρισμοί

Ενόψει νέων αντιαγροτικών αποφάσεων της ΕΕ, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιδίδεται στο γνωστό παιχνίδι των εντυπώσεων

Σε «λεονταρισμούς» για την εξυπηρέτηση του επικοινωνιακού παιχνιδιού της κυβέρνησης προχώρησε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος, αμέσως μετά το τέλος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Κύρια θέματα που απασχόλησαν τις διήμερες εργασίες του Συμβουλίου, ήταν η αναθεώρηση του καθεστώτος της ζάχαρης, οι αδασμολόγητες εισαγωγές ελαιολάδου από τρίτες χώρες, οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και οι διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Αναφορικά με την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς ζάχαρης, αρκετές είναι οι χώρες που διαφωνούν με τις προτάσεις της Επιτροπής - η οποία επί της ουσίας προωθεί την πλήρη αποδιάρθρωση μιας ιδιαίτερα δυναμικής και για τη χώρα μας καλλιέργειας - και ανάμεσά τους και η ελληνική πλευρά. Κύριο μέλημα, όμως, της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι η προώθηση κάποιων ψευτοβελτιώσεων των αρχικών καταστροφικών προτάσεων της Επιτροπής, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να κάνει λόγο για μια ακόμη... «εθνική επιτυχία». Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση ζητά απλώς ένα μεγαλύτερο μεταβατικό στάδιο για την εφαρμογή του νέου καθεστώτος, χωρίς φυσικά να κάνει την παραμικρή νύξη για τα ελληνικά εργοστάσια ζάχαρης με τους χιλιάδες εργαζόμενους, που απειλούνται με λουκέτο από την πρόταση της Επιτροπής.

Την ίδια στιγμή, ο Ευ. Μπασιάκος προσπαθεί να πείσει τους Ελληνες ελαιοκαλλιεργητές ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους! Και για να γίνει πειστικός, ο Ευ. Μπασιάκος επικαλέστηκε τη διαφωνία του με την πρόταση της Επιτροπής να γίνουν για φέτος αδασμολόγητες εισαγωγές ελαιολάδου από τρίτες χώρες, επειδή - λόγω χαμηλής φετινής παραγωγής στις ελαιοκαλλιεργητικές χώρες της ΕΕ - έχουν ανέβει αρκετά οι τιμές. Μόνο που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ξεχνά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ υπερψήφισε το σχετικό κανονισμό 865 τον Απρίλη του 2004 βάσει του οποίου, όταν ξεπερνούν ένα όριο οι τιμές των παραγωγών τότε επιτρέπονται αθρόες αδασμολόγητες εισαγωγές από τρίτες χώρες, για να προστατεύσουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων.

Αναλόγως υποκριτική ήταν και η στάση του αναφορικά με τα μεταλλαγμένα, αφού επισήμως υποτίθεται ότι παλεύει για την απαγόρευση της εμπορίας τους στη χώρα μας για το ...πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα των ...δύο ετών. Ανεπίσημα, όμως, η ελληνική γη και τα ράφια των σούπερ - μάρκετ έχουν γεμίσει με μεταλλαγμένα. Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στον ΠΟΕ, λογικό ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού να είναι ιδιαίτερα χαμηλών τόνων - «εκφράσαμε τις πάγιες ελληνικές θέσεις» - αφού όλοι γνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση, θα ακολουθήσει την απόφαση που θα πάρουν οι ισχυροί της εταίροι, δηλαδή Βρετανία και Γαλλία, όταν ολοκληρώσουν το σκληρό «παζάρι» που διεξάγεται αναμεταξύ τους - με επίτιμο παρατηρητή τις ΗΠΑ - το τελευταίο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ