Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο Λευκός Οίκος πρότεινε οι υπάλληλοι της CIA να εξαιρεθούν από το μέτρο «απαγόρευσης της βίαιης και εξευτελιστικής μεταχείρισης κρατουμένων σε αμερικανικές φυλακές» σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ». Η κυβέρνηση Μπους θέλει να τοποθετήσει ασπίδα προστασίας γύρω από την αμερικανική υπηρεσία Πληροφοριών, καθώς υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Γερουσία «δένει τα χέρια» των ΗΠΑ στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Στις 22 Νοέμβρη θα εκλεγεί η Αγγελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας, όπως αποφασίστηκε το βράδυ της Δευτέρας, σε σύσκεψη των ηγετικών στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Τέσσερις βόμβες εξερράγησαν στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, έξω από δικαστήρια στη Χώρα των Βάσκων και στη Ναβάρα, στην Ισπανία, δίχως να προκαλέσουν θύματα. Προηγήθηκε τηλεφώνημα αγνώστου που αναλάμβανε την ευθύνη για λογαριασμό της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Vasco Press» (Βάσκο Πρες).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο οικονομολόγος Μπεν Μπερνάνκε διορίστηκε, από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, διάδοχος του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά τα 18 τελευταία έτη, Αλαν Γκρίνσπαν, όταν η θητεία του Γκρίνσπαν λήξει την 31η Γενάρη του 2006.

ΚΑΪΡΟ.- Τη λήψη «αποφασιστικών μέτρων που θα γεφυρώσουν το χάσμα που τείνει να δημιουργηθεί και θα απομακρύνουν τον κίνδυνο θρησκευτικής έντασης» ζήτησε ο Μεγάλος μουφτής του Πανεπιστημίου του αλ Αζχάρ, Μουχάμαντ Σαγιέντ Ταντάουι, ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των μουσουλμάνων της Αιγύπτου. Αφορμή η επιδρομή περίπου 5.000 μουσουλμάνων κατά χριστιανικής κοπτικής εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια, εκφράζοντας αγανάκτηση για DVD που «προσέβαλλε το Ισλάμ». Σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι και συνελήφθησαν 100. Οι δηλώσεις Ταντάουι έγιναν σε σύνοδο με τις χριστιανικές εκκλησίες.

ΠΑΡΙΣΙ.- Με σειρά κινητοποιήσεων και απεργιών, αρχής γενομένης από τις πρώτες ημέρες του Νοέμβρη, αντιδρούν τα συνδικάτα στην απόφαση της κυβέρνησης ντε Βιλπέν να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του 15% της κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού - EDF. Ορισμένες πρώτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, χτες, στην πρωτεύουσα, στο Μπορντό και στη Μασσαλία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΚΟΠΙΑ.- Τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες ένταξης της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως το 2008 ζήτησε χτες απ' την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, ο πρωθυπουργός της χώρας κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Πορεία διαμαρτυρίας έξω απ' το κτίριο της «κυβέρνησης» στο Κοσσυφοπέδιο πραγματοποίησαν χτες πάνω από 7.000 Κοσσοβάροι Αλβανοί εκπαιδευτικοί που απεργούν για τέταρτη βδομάδα (!), διεκδικώντας ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις.

ΝΤΑΚΑΡ.- Την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών της με τη ΛΔ Κίνας ανακοίνωσε χτες η Σενεγάλη, αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, «σταθμίστηκε η σημερινή γεωπολιτική κατάσταση». Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν παγώσει απ' το 1996 οπότε η Σενεγάλη είχε αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Την αυστηρότερη τήρηση κανονισμών ασφαλείας και συντήρησης των αεροσκαφών διέταξε χτες ο Νιγηριανός Πρόεδρος Ολουσενγκούν Ομπασάντζο, προσθέτοντας πως ζήτησε «εξονυχιστική έρευνα» για την εξακρίβωση της αιτίας που προκάλεσε το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα την περασμένη Κυριακή.

ΜΠΑΚΟΥ.- Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλαμ Αλίεφ ζήτησε από τη Βουλή της χώρας να περάσουν νόμους, οι οποίοι θα «διασφαλίζουν» ότι οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Κοινοβουλίου, την 6η Νοέμβρη, θα είναι «ελεύθερες και δίκαιες». Ανάμεσα σε αυτούς και ένας που προβλέψει ότι τα δάχτυλα των ψηφοφόρων θα σημαδεύονται με ανεξίτηλο μελάνι μετά την επίδοση της ψήφου τους.

ΜΑΧΑΤΣΚΑΛΑ. - Ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν χτες μετά από δεκάωρη «πολιορκία» ενός διαμερίσματος τρεις φερόμενους ως «εξτρεμιστές» στη νότια επαρχία Νταγκεστάν. Η επαρχία υφίσταται τη «διάχυση» του πολέμου της Τσετσενίας τους τελευταίους μήνες. Πάνω από 40 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί στο Νταγκεστάν φέτος.

ΜΠΙΣΚΕΚ. - Διαδηλωτές αξίωσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού της Κιργιζίας Φέλιξ Κούλοφ λόγω της «ανικανότητάς» του να αποτρέψει τη δολοφονία βουλευτή σε φυλακή την περασμένη βδομάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενέκρινε το μεταναστευτικό (2013-06-29 00:00:00.0)
Περιοδεία Κλίντον στην Αφρική (2012-08-01 00:00:00.0)
Περιοδεία Ράις στην Αφρική (2005-07-21 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν την ανάκαμψη στις ΗΠΑ (2004-04-25 00:00:00.0)
Εν μέσω σκοπέλων... (2002-09-13 00:00:00.0)
Δύσκολες μέρες... (2001-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ