Σάββατο 10 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στη γραμμή της εργοδοσίας η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ

Ολοκληρώνεται σήμερα με τις εκλογές νέου ΔΣ και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ, το 23ο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ. Οι εργασίες του συνεδρίου επιβεβαίωσαν την υποταγή της ηγετικής συνδικαλιστικής ομάδας στην ΟΜΕ, στις απαιτήσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας, στην αποδοχή της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας, απελευθέρωσης των αγορών προς όφελος του πολυεθνικού κεφαλαίου, αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης.

Η ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ - μέσα από τον προγραμματισμό δράσης - προσχωρεί ανοιχτά στην απόφαση της κυβέρνησης για τη σύναψη «συμμαχίας» του ΟΤΕ με διεθνή οίκο, ενώ συνεχίζει να καλλιεργεί την αυταπάτη, ότι μπορεί να υπάρξει τέτοια συμμαχία, που να μην αλλοιώνει το δημόσιο χαρακτήρα του Οργανισμού. Στο ίδιο πνεύμα, υποστηρίζει με ζέση τη μικροϊμπεριαλιστική εξάπλωση του ΟΤΕ - συνεχίζει τον αγώνα λέει - στις αγορές των Βαλκανίων.

Ο εξοβελισμός από την αντίληψη της συνδικαλιστικής ηγεσίας και του παραμικρού ίχνους ταξικής αναφοράς, διαπιστώνεται και από την άποψή της, στο πρόβλημα της «αποσταθεροποίησης της κοινωνικής συνοχής». Ιδού, κατά τη γνώμη των συντακτών του προγράμματος δράσης, τι φταίει για την αποσταθεροποίηση: Η αύξηση της ανεργίας, των λαθρομεταναστών, της εγκληματικότητας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού! Πουθενά, ούτε για τα προσχήματα, δε θα βρούμε αναφορά, στη δράση του κεφαλαίου, στην αύξηση της εκμετάλλευσης, στην επιδίωξη της άρχουσας τάξης να ενισχύσει τη θέση της και τα συμφέροντά της, σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας και της εργατικής τάξης.

Στον αντίποδα όλης αυτής της λογικής, βρίσκεται η άποψη της ΕΣΚ-ΟΤΕ, την οποία ανέπτυξαν στο συνέδριο τα στελέχη της.

Η πλήρης απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, υπό τις εντολές της ΕΕ θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τον ΟΤΕ. Η μείωση των κερδών του, που καρπώνονται οι ανταγωνιστές του, θα επιδιωχτεί ν' αντισταθμιστεί από τη ραγδαία αύξηση της αστικής μονάδας, τη μείωση του εργατικού κόστους, την αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων. Η συνεχιζόμενη μείωση του μόνιμου προσωπικού, η μονιμοποίηση της μερικής απασχόλησης, με οχτάμηνα, τρίωρα, μαύρη εργασία στις εργολαβίες, η εντατικοποίηση της εργασίας οδηγούν σε επιδείνωση των όρων εργασίας και καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων.

Ταυτόχρονα σε μια πρωτοφανή ιδεολογική επίθεση - στην οποία αρωγός γίνεται και η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ - πλασάρεται η άποψη ότι αντίπαλος των εργαζομένων, δεν είναι το κεφάλαιο και τ' αφεντικά, αλλά ο ανταγωνισμός στην αγορά. Γι' αυτό στόχος και μάλιστα κοινός, πρέπει να είναι η εξασφάλιση υπερκερδών για τους εργοδότες.

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ κάλεσαν τους εργαζόμενους ν' αντιδράσουν στη λογική του «μικρότερου κακού» και στη μοιρολατρία που σκόπιμα καλλιεργείται. Χρειάζεται όμως - όπως υπογράμμισαν - ριζική αλλαγή κατεύθυνσης στη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος. Υπερασπίζοντας τις πάγιες και αδιαπραγμάτευτες θέσεις, για το δημόσιο και κοινωφελή χαρακτήρα που πρέπει να έχει ο ΟΤΕ, έδειξαν το δρόμο του αγώνα, τη συσπείρωση δυνάμεων σε ταξική κατεύθυνση, μέσα και από το ΠΑΜΕ και την ανάγκη αναζωογόνησης της ΟΜΕ - ΟΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ