Σάββατο 10 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Ξεπερνούν κάθε όριο όσοι υποδαυλίζουν το ρατσισμό

Προπηλακισμοί κατά όποιου ζητά ψυχραιμία

Σε εξαιρετικά επικίνδυνους δρόμους οδηγούν την κατάσταση στην Αργολίδα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που ανοιχτά πλέον υποδαυλίζουν ένα ρατσιστικό μίσος, το οποίο έχει αρχίσει να αποκτά χαρακτηριστικά αμφίστομου μαχαιριού... Εκτός από τα έντονα στοιχεία αντικομμουνισμού, προχτές το βράδυ προπηλακίστηκαν μέλη πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων που είχαν πάει στην περιοχή για να συμπαρασταθούν στους Τσιγγάνους, στους οποίους ο δήμος απαγορεύει την είσοδο στην πόλη. Παρά τον ειρηνικό χαρακτήρα της επίσκεψης, ο ίδιος ο δήμαρχός της Γιώργος Κατριλιώτης κάλεσε τους δημότες του σε συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, την ώρα που διεξαγόταν η συνάντηση με αντιπροσωπεία των οργανώσεων. Μία μέρα πριν, σε συγκέντρωση των κατοίκων που είχε συγκαλέσει ο ίδιος, έκανε λόγο για Αθηναίους, «που δεν έχουν καλές προθέσεις», δυναμιτίζοντας το κλίμα έντασης που υπάρχει στην περιοχή εδώ και τρεις βδομάδες. Εξέδωσε και ανακοίνωση που αναφέρει: «Με αφορμή την επίσκεψη των Αθηναίων και επειδή μόνο καλές προθέσεις δεν έχουν, σας καλούμε όπως, σήμερα (σ.σ. προχτές Πέμπτη), από τις 5.30 το απόγευμα και μέχρι την αναχώρησή τους γύρω στις οκτώ το βράδυ, οι καταστηματάρχες κρατήσουν τα καταστήματά τους κλειστά, εις ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στο δήμο και στην επιτροπή αγώνα και, ταυτοχρόνως, καλούμε τους συμπολίτες μας σε συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο». Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, υπήρξαν άτομα που προπηλάκισαν τον κομμουνιστή Στέλιο Πινάτση, κοινοτικό σύμβουλο για 15 χρόνια, όταν είπε στους συγκεντρωμένους ότι οι ακραίες ενέργειες ζημιώνουν τους κατοίκους της Ν. Κίου και δε λύνουν κανένα πρόβλημα.

Αποτέλεσμα ήταν, μετά τη συνάντηση με την πενταμελή αντιπροσωπεία των οργανώσεων, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο με το δημοτικό συμβούλιο, η οποία είχε «κλειστεί» σε συνεννόηση με τον δήμαρχο την περασμένη Τρίτη, ορισμένα άτομα που συμμετείχαν στη συγκέντρωση να προπηλακίσουν τα μέλη της με σπρωξιές, βρισιές σεξουαλικού και άλλου περιεχομένου, ενώ χειροδίκησαν κατά του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Εποχή» Πάνου Λάμπρου. Ακούστηκε, μάλιστα, από ελάχιστους θερμοκέφαλους και το σύνθημα «το καλύτερο σαπούνι, γίνεται από κομμούνι»!

Προηγουμένως, τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής είχαν επισκεφτεί τους Τσιγγάνους στη Γλυκιά και είχαν εκδηλώσει τη συμπαράστασή τους. Το πούλμαν της αποστολής, ενώ επέστρεφε από την παραλιακή οδό που βρίσκεται έξω από τη Ν. Κίο, για την περιοχή Καρακάξα, στον Ιναχο, συνάντησε μπλόκο 50 ατόμων περίπου που το ακινητοποίησαν. Κάποιοι είχαν φροντίσει να διαδώσουν την πληροφορία ότι θα μπει στην πόλη. Οι επιβάτες έκρυψαν τρεις Τσιγγάνους που τους συνόδευαν και ένας αστυνομικός της Ασφάλειας τους απεγκλώβισε. Πιο κάτω, συνάντησαν άλλο μπλόκο, αλλά, με την παρέμβαση του αστυνομικού, τους άφησαν να περάσουν. Στη συνέχεια, η Αστυνομία συνέστησε στα μέλη της αποστολής να πάνε στο Αργος.

Η κατάσταση αυτή που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή έχει οδηγήσει και σε περιστατικά βίας ανάμεσα σε ντόπιους και Τσιγγάνους κατοίκους της Ν. Κίου. Προχτές το βράδυ νεαροί Τσιγγάνοι έδειραν έναν νεαρό 23 χρόνων, τον Κωνσταντίνο Χρυσικό, που περνούσε με το αυτοκίνητό του από την περιοχή των καταυλισμών τους. Αργά το βράδυ, ομάδα 50 ατόμων επιτέθηκε κατά Τσιγγάνου που προσπαθούσε να πάρει από το παράπηγμά του τα υπάρχοντα της οικογενείας του. Εξάλλου δέκα τσιγγάνικες οικογένειες έχουν ήδη φύγει από τη Ν. Κίο.

Εντονο διάβημα διαμαρτυρίας έκανε στο νομάρχη Α. Σαρισιώτη αντιπροσωπεία της ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ, ζητώντας του να πάρει θέση και να καταδικάσει το ρατσισμό και τον αντικομμουνισμό. Ο νομάρχης κράτησε αποστάσεις από τις ενέργειες του δημάρχου, χωρίς όμως και να καταδικάσει τις ακραίες ενέργειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ