Σάββατο 10 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προς ξεπούλημα η Εταιρία Υδρευσης - Αποχέτευσης

Με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της εταιρίας συναντήθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης

«Μόνο αρνητικές εξελίξεις μπορεί να επιφέρει για τους εργαζόμενους και το καταναλωτικό κοινό, η επερχόμενη μετοχοποίηση της Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης» (ΕΥΑΘ), ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε χτες με το Σωματείο και τη Διοίκηση της Εταιρίας και κάλεσε, τόσο τους συνδικαλιστές, όσο και τον πρόεδρο της επιχείρησης να ταχθούν ενάντια στο ξεπούλημα της στρατηγικής σημασίας εταιρίας για τη χώρα.

Και το ξεπούλημα μπορεί να μη γίνει εντός του τρέχοντος έτους, λόγω των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης, επιδιώκεται, όμως, από την κυβέρνηση να ξεκινήσει το δυνατόν συντομότερα. Ηδη, εταιρίες γαλλικών και αγγλικών συμφερόντων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να βάλουν στο χέρι τα φιλέτα της επιχείρησης, που παρουσιάζεται ιδιαίτερα ελκυστική, λόγω της δυνατότητας που της δίνεται από το νόμο να δημιουργήσει θυγατρικές εταιρίες εκτός ορίων νομού και χώρας. Και οι πολυεθνικές εταιρίες βρήκαν στην ΕΥΑΘ το σκαλοπάτι για την επέκταση της δράσης τους στη μεγάλη αγορά της «βαλκανικής ενδοχώρας».

Στο μεταξύ, η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης προχωρά χρόνια τώρα με τη γνωστή μέθοδο της ανάθεσης εργολαβιών για μερίδα εργασιών, ταυτόχρονα με τη μείωση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι εργαζόμενοι, σε κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται, προσλαμβάνεται ένας. Ετσι, έφτασε η Επιχείρηση Υδρευσης να απασχολεί σήμερα 400 εργαζόμενους έναντι 600 το 1985. Συνολικά, στην ενοποιημένη πλέον εταιρία Υδρευσης και Αποχέτευσης απασχολούνται 630 εργαζόμενοι, ενώ απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών, τουλάχιστον, 900.

«Με την εξάπλωση των εργολαβιών και τα σχέδια της κυβέρνησης για μετοχοποίηση της εταιρίας, δε γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Ν. Δελήμπεης, για να συμπληρώσει πως, σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ Χ. Τσόγκα, ο οποίος ενημέρωσε για την πορεία των έργων του βιολογικού καθαρισμού, που ήδη από τον Απρίλη λειτουργεί σε μεταβατικό στάδιο, την πιθανή ολοκλήρωση των έργων για τη μεταφορά νερού από τον Αλιάκμονα μέχρι το τέλος του 2001 και τις ανάγκες άμεσης δημιουργίας δεξαμενών, ώστε να αποθηκευτεί το νερό, αφού σε διαφορετική περίπτωση - λόγω έλλειψης δικτύου - υπάρχει κίνδυνος να χύνεται στη θάλασσα.

Τέλος, σχετικά με το κόστος του νερού για τα νοικοκυριά, ο Χ. Τσόγκας δήλωσε πως η εταιρία θα προτείνει αύξηση της τιμής στο κυβικό μεγαλύτερη του 10%, με παράλληλη εφαρμογή κλιμακωτού τιμολογίου.

Την αντίθεσή του σε αύξηση της τιμής, που θα πλήξει τα λαϊκά στρώματα, δήλωσε ο Α. Τζέκης και σημείωσε πως πάγια θέση του ΚΚΕ είναι η διατήρηση της επιχείρησης κάτω από δημόσιο έλεγχο, γιατί μόνο τότε θα μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του λαού και του τόπου και, παράλληλα, να είναι και κερδοφόρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλουν να το μετατρέψουν σε πανάκριβο εμπόρευμα(2010-10-03 00:00:00.0)
Αύξηση της τιμής του νερού έως 150% μέσα σε 8 χρόνια!(2009-09-25 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο των πολυεθνικών(2007-05-27 00:00:00.0)
Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια νερού(2004-04-23 00:00:00.0)
Λειψυδρία στη Θεσσαλονίκη(2002-05-28 00:00:00.0)
Αυξάνουν το τιμολόγιο νερού 20%(2000-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ