Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πλούσιο και πολύμορφο έργο

Αφιερωμένη στον Γιώργο Μανουσάκη (1914 - 2003), είναι η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138, Γκάζι) και η ομώνυμη έκδοση «Ο ζωγράφος Γιώργος Μανουσάκης» (Εμπορική Τράπεζα). Η έκθεση, (30/11 - 8/1/2006), περιλαμβάνει 100 περίπου έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη, αντιπροσωπευτικές δημιουργίες της μακρόχρονης εικαστικής του πορείας, τα οποία κατανέμονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: Εικόνες του ελληνικού χώρου, νεκρές φύσεις, ανθρώπινες μορφές, σχέδια και σκίτσα.

Στο βιβλίο σκιαγραφείται η μακρόχρονη καλλιτεχνική πορεία του Γ. Μανουσάκη και διερευνάται η συμβολή του στην εξέλιξη της ελληνικής ζωγραφικής μετά το 1930. Με περιεκτικά κείμενα των Αγγελικής Κόκκου και Μυρτώς Κουμβακάλη και πλούσια εικονογράφηση, παρουσιάζεται το σημαντικό και ποικίλο έργο του - ζωγραφική, χαρακτική, διακοσμήσεις εσωτερικών χώρων, αφίσες και τουριστικά έντυπα, βιβλία και καλλιτεχνικά ημερολόγια - καθώς και οι πάρεργες απασχολήσεις του, λχ φωτογραφία, κινηματογράφος, βοτανολογία κ.ά.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «Ο Γ. Μανουσάκης συγκαταλέγεται στους συνοδοιπόρους της γενιάς του '30. Ταπεινός και σεμνός μάστορας, φιλοτέχνησε ένα πλούσιο και πολυποίκιλο έργο, ενώ παράλληλα, εργάστηκε - για τριάντα περίπου χρόνια - στην Εμπορική Τράπεζα, κάνοντας την επιμέλεια των εκδόσεών της». Σημειώνουμε, ότι στο Μουσείο Μπενάκη ανήκουν πέντε έργα του Γ. Μανουσάκη και τμήμα του φωτογραφικού του αρχείου, τα οποία δώρισε η οικογένεια του καλλιτέχνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ