Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γλυπτά αρχαιοελληνικά αριστουργήματα

Ο κορυφαίος Γερμανός ποιητής και πεζογράφος Ράινερ-Μαρία Ρίλκε, έχοντας δει μια έκθεση αρχαιοελληνικής γλυπτικής, μαγεμένος από τη μέγιστη αρμονία, το μέτρο, το κάλλος, τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της και επηρεασμένος από την αισθητική χαρά και το ήθος που αυτή η αρχαιοελληνική γλυπτική μεταδίδει, έγραψε σε ένα ποίημά του τον εξής στίχο: «Πρέπει ν' αλλάξω τη ζωή μου».

Πραγματική χαρά των ματιών, ευφορία ψυχής προσφέρουν τα γλυπτά που περιλαμβάνει το βιβλίο των εκδόσεων «Μέλισσα», «ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ», με έξοχο πρόλογο του καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης, Στέλιου Λιδάκη, κείμενα της επίτιμης εφόρου Αρχαιοτήτων Φωτεινής Ζαφειροπούλου και καλλιτεχνικές φωτογραφίες των ειδικευμένων στις αρχαιότητες φωτογράφων Ηλία Ηλιάδη και Σωκράτη Μαυρομμάτη.

Στη χτεσινή παρουσίαση της έκδοσης ο Στ. Λιδάκης, αναφερόμενος στη «χαρά, στο ήθος, στην αρμονία, στο μέτρο, στον ανθρωποκεντρισμό, στη ζωντάνια» της αρχαιοελληνικής γλυπτικής, όπως διαμορφώθηκε από τον 7ο π.Χ. αιώνα και κορυφώθηκε στον κλασικό 5ο αιώνα, υπογράμμισε ότι «η βαθύτατα ανθρωποκεντρική αρχαιοελληνική γλυπτική, που μέσα από τη λεπτομέρεια "μιλά" για το μεγαλείο του συνόλου της ανθρώπινης ζωής και δημιουργίας, εμφανίζεται σαν "λύση" και του ηθικού και του αισθητικού προβλήματος, με μεγάλη σημασία σήμερα, καθώς η σύγχρονη γλυπτική βρίσκεται σε μεγάλη σύγχυση».

Να σημειώσουμε ότι τα εικονιζόμενα στην έκδοση αριστουργήματα προέρχονται από τα ελληνικά μουσεία: Εθνικό Αρχαιολογικό, Ακρόπολης, Κεραμεικού, Δελφών, Ολυμπίας, Πάρου, Δήλου και από τα ξένα: Βρετανικό, Λούβρο, Γκετί, Μητροπολιτικό Ν. Υόρκης, αλλά και από φωτογραφικά αρχεία της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ