Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβεία και ... τα κεφάλια μέσα

Αλλο ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης τελείωσε! Από αύριο τα κεφάλια μέσα! Οι κινηματογραφιστές φάτσα στα πιεστικά προβλήματα και οι υπεύθυνοι, ΥΠΠΟ, Κέντρο Κινηματογράφου, διοίκηση Φεστιβάλ, στον αιώνιο ύπνο τους και την αντικινηματογραφική πολιτική τους! Αντίφαση ύπνος και δράση, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Η κυβέρνηση κοιμάται και όταν «ξυπνάει» από τις διαμαρτυρίες αναλαμβάνει δράση. Παίρνει όσα μέτρα θα εμποδίσουν τον κινηματογράφο να εκφραστεί ελεύθερα, και τους Ελληνες κινηματογραφιστές να δημιουργήσουν!

Να θυμίσουμε: Σχολή κινηματογράφου, χωρίς μόνιμους χώρους διδασκαλίας, χωρίς καθηγητές, μακριά από τους χώρους που γυρίζονται οι ταινίες, μακριά από τα στούντιο και τα μηχανήματα. Μια σχολή που έγινε - και λειτουργεί - στη Θεσσαλονίκη, για ψηφοθηρικούς λόγους. Μια νέα διοίκηση στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, διορισμένη από τη σημερινή κυβέρνηση, γαλάζια ή γαλαζόστροφη, την οποία, όμως, δεν επιχορηγούν, με αποτέλεσμα 20 μήνες με τη ΝΔ στην εξουσία να μην έχει γυριστεί ούτε ένα καρέ! Περισσότερες από 15 ταινίες της περασμένης χρονιάς δεν έχουν βγει στις αίθουσες. Τα θεσμοθετημένα από την πολιτεία όργανα έπαψαν να λειτουργούν ή, κάτω από πιέσεις, υπολειτουργούν. Οι δημοκρατικές κατακτήσεις του συνδικαλιστικού χώρου του κινηματογράφου πάρθηκαν πίσω. Τα σωματεία του χώρου έχουν αποκλειστεί από όλους τους χώρους που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Το ΥΠΠΟ προχωράει από τη μια αυθαιρεσία στην άλλη.

Παρ' όλα αυτά, παρ' όλες τις ταφόπετρες που τοποθέτησαν και τοποθετούν πάνω από τον ελληνικό κινηματογράφο, αυτός υπάρχει! Με λάθη, υπερβολές, υποχωρήσεις. Ομως, και με ποιότητα, γούστο, αγάπη για το θεατή και τον άνθρωπο. Ανοιχτό, φυσικά, είναι και το ζήτημα της σχέσης δημιουργού και καλλιτεχνικού έργου με την κοινωνία. Αυτός ο διάλογος, βέβαια, δεν έχει χρονικά όρια. Αρχισε.. χτες, και θα συνεχιστεί όσο θα υπάρχει η δημιουργία...


Νίκος ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ