Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΟΧΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΗ «ΖΩΝΗ»
Υποπτη εξαίρεση των μουσουλμάνων εργατών

Με προκλητικές δικαιολογίες, μέχρι στιγμής δεν τους έχει καταβληθεί το επίδομα, παρά το γεγονός ότι πληρούν τις προϋποθέσεις

Περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη αποκλείονται αυθαίρετα, μέχρι στιγμής, από το ειδικό εποχιακό επίδομα - η καταβολή του οποίου έχει αρχίσει από τον περασμένο Οκτώβρη - με ευθύνη της κυβέρνησης και του διορισμένου διοικητή του ΟΑΕΔ, Γιώργου Βερναδάκη. Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, είναι εργάτες μουσουλμάνοι από τη Θράκη (στην πλειοψηφία τους είναι αμμοβολιστές - καθαριστές, βαφείς), που δουλεύουν είτε στη Ζώνη, είτε στο εξωτερικό, πάντα με Ελληνες εργολάβους.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, από τους 3.500 - 4.000 περίπου δικαιούχους, το ειδικό εποχιακό επίδομα - που φέτος φτάνει τα 746 ευρώ -, το έχουν εισπράξει μέχρι στιγμής 2.500 περίπου εργαζόμενοι. Μόνο για τους 500 περίπου εργάτες μουσουλμάνους από τη Θράκη - το έπαιρναν κανονικά όλα τα προηγούμενα χρόνια σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που όριζε ο Νόμος του 1836/1989 - ο ΟΑΕΔ φέτος αρνείται να τους το καταβάλει (μέχρι και την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία των σωματείων κανείς μουσουλμάνος εργάτης δεν είχε πάρει το επίδομα). Να θυμίσουμε ότι το εν λόγω επίδομα δίδεται εδώ και 16 συναπτά χρόνια και κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες υπό την καθοδήγηση των συνδικαλιστών των ταξικών σωματείων, λόγω της μεγάλης ανεργίας που επικρατεί στον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας.

Πετσόκομμα των δικαιούχων

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του «Ρ» με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Γ. Βερναδάκη κι ερωτώμενος για την καταγγελία των Σωματείων, ο τελευταίος αρνήθηκε βέβαια ότι έχει γίνει διάκριση με βάση το θρήσκευμα, προανήγγειλε όμως αυστηροποίηση των κριτηρίων παροχής του επιδόματος, με στόχο το πετσόκομμα των δικαιούχων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ελέγχουμε τη νομιμότητα των δικαιολογητικών. Πολύ σύντομα θα αποδειχθεί ότι κάποιοι και χριστιανοί και μουσουλμάνοι προσπάθησαν πλαγίως να πάρουν το επίδομα». Παράλληλα, άφησε αιχμές για το αν δικαιούνται το επίδομα κι όσοι αναγκάζονται να μεταβούν στο εξωτερικό και να δουλέψουν, προκειμένου να κάνουν μεροκάματα και να συντηρήσουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές της Ζώνης υποστηρίζουν πως ο νόμος ερμηνεύεται λάθος από τον διοικητή, αρκετοί μουσουλμάνοι εργάτες που εργάζονται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, δεν έχουν ακόμη πάρει το εποχιακό επίδομα (τουλάχιστον μέχρι την περασμένη Τετάρτη) όταν άλλοι συνάδελφοί τους στην ίδια εργασία και στον ίδιο εργοδότη το έχουν ήδη εισπράξει.

Καμιά διάκριση!

Σε ανακοίνωσή τους τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης (Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας) καταγγέλλουν «τη ρατσιστική αντιμετώπιση των ανέργων στη Ν/Ζώνη από την κυβέρνηση και τον διοικητή του ΟΑΕΔ» κι επισημαίνουν πως «αποτελεί μεγίστη πρόκληση το γεγονός ότι για εργαζόμενους που απασχολήθηκαν στις ίδιες επιχειρήσεις, στους ίδιους εργοδότες, στους ίδιους χώρους δουλιάς και με τα ίδια ένσημα, το επίδομα έχει καταβληθεί μόνο σε όσους φέρουν "χριστιανικό" επώνυμο και όχι σε όσους φέρουν "μουσουλμανικό"».

«Απόρροια της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που έχουν συρρικνώσει τη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία στη χώρα μας, είναι αυτοί όπως και άλλοι συνάδελφοί τους από τον Πειραιά και τις φτωχογειτονιές της γύρω περιοχής να αναγκάζονται κατά διαστήματα να πηγαίνουν με εργολάβους στα ναυπηγεία της Γερμανίας, της Ολλανδίας κλπ. Τα σωματεία μας απαιτούν να σταματήσει αυτή η κατάφωρη αδικία, να πάψει αυτή η εξαίρεση των συναδέλφων μας από την Ξάνθη και την Κομοτηνή, λες και αυτοί είναι παιδιά ενός "κατώτερου θεού"», υπογραμμίζουν τα συνδικάτα και καλούν τους εργαζόμενους «σε αγωνιστική ετοιμότητα να απαντήσουμε με όποια μορφή αγώνα απαιτηθεί εάν η διοίκηση του ΟΑΕΔ και η κυβέρνηση δεν ανακαλέσουν αυτή την εξόφθαλμη αδικία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ