Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2005
Ταξικός και αντιλαϊκός

Λίγες μόνο μέρες πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για το 2006 στη Βουλή συζητήθηκε χτες ο κοινωνικός προϋπολογισμός του 2005, στον οποίο επιβεβαιώθηκε ξεκάθαρα η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ταξικό και αντιλαϊκό.

Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής, και στον κοινωνικό προϋπολογισμό αναδεικνύεται η αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται στη χώρα μας όπως και σε όλες τις χώρες της ΕΕ και η οποία στο στόχαστρο έχει τις κοινωνικές παροχές και τις εργασιακές σχέσεις.

Ενδεικτικό της αντιλαϊκής πολιτικής είναι το γεγονός ότι, όπως φαίνεται και στον προϋπολογισμό, στις δαπάνες για την κοινωνική πολιτική το κράτος συμμετέχει μόλις με το 22% αφού το υπόλοιπο προέρχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οπως φαίνεται από τα νούμερα, τα έσοδα των νοσοκομείων του ΕΣΥ προέρχονται κατά 79% από τα νοσήλια που δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και ο προϋπολογισμός συμμετέχει μόλις με το 3,9%.

Ολα αυτά, τόνισε, δείχνουν ότι οι κοινωνικές δαπάνες στη χώρα μας δεν έχουν καμία σχέση με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αλλά, αντίθετα, προσαρμόζονται στις διάφορες αντιλαϊκές και αντιασφαλιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό, είπε ο Ν. Γκατζής, ότι το κράτος χρωστάει στο ΙΚΑ ένα τρισ. δρχ., οι βιομήχανοι δύο τρισ. και μάλιστα τους έχουν χαριστεί εισφορές 1,5 δισ. ευρώ. Η ανεργία, συνέχισε, είναι αυξημένη αλλά ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας δίνεται στους βιομηχάνους για τη δημιουργία δήθεν νέων θέσεων εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ