Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τραγουδούν και προσκαλούν

«Τρίφωνο»
«Τρίφωνο»
Οι γιορτινές μέρες δίνουν την ευκαιρία και για κάποιες μουσικές αποδράσεις. Ευτυχώς όλοι οι δρόμοι δεν οδηγούν στα χαώδη κέντρα των πανομοιότυπων αοιδών και της εύπεπτης διασκέδασης. Υπάρχουν και μονοπάτια που οδηγούν σε μουσικές σκηνές αληθινής μουσικής ψυχαγωγίας και ουσιαστικής επικοινωνίας. Κόντρα στο πλαστικό και στο εφήμερο, που κυριαρχούν, υπάρχουν και προγράμματα που προσφέρουν συγκινήσεις. Σημειώνουμε κάποια απ' αυτά. Η επιλογή δική σας...

  • Στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661) Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά παραδίνονται στο ρυθμό του...«Μπλέντερ». Η μουσική παράσταση του Κώστα Λειβαδά και του Ρένου Χαραλαμπίδη, ξεδιπλώνεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στη μουσική σκηνή του Μεταξουργείου. Τραγούδια, ταινίες, κείμενα, κουβέντες, ποιήματα, πλάκες, σκόρπιες σκέψεις όλα μέσα στο...«Μπλέντερ». Σ' ένα πρόγραμμα που «κινείται» σαν... γρήγορες σημειώσεις στο πακέτο των τσιγάρων. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη η Σωτηρία Λεονάρδου, ο Γιώργος Περαντάκος, η Μαρία Ιακώβου και το συγκρότημα «Αργοναύτες» προσκαλούν στην παράσταση «Στάση Μεταξουργείο». Ενα ενδιαφέρον πρόγραμμα, που αναμειγνύει - χωρίς να «μπερδεύει» - τραγούδια σύγχρονα, αλλά και παλιότερα, λαϊκά και ροκ, με σύγχρονες ενορχηστρώσεις. Αν αναρωτιέστε το πώς ο Μπομπ Ντίλαν, η Νίνα Σιμόν ή οι «Ανιμαλς» ταιριάζουν με το ρεμπέτικο, τα λαϊκά του '60 και τη σύγχρονη ροκ σκηνή, δεν έχετε παρά να κάνετε μια Στάση στο Μεταξουργείο... Οι Τετάρτες στο «Συρμό» είναι «ζωγραφισμένες» με «Λαϊκές Καρικατούρες» και το λαϊκό γλέντι ανάβει (είσοδος ελεύθερη), ενώ κάθε Πέμπτη στη σκηνή του ανεβαίνουν οι «Ρόδες».
  • Ελένη Βιτάλη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου
    Ελένη Βιτάλη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου
    Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η Ελένη Βιτάλη εμφανίζονται στο «Vox» (Ιερά Οδός 16, 210.3411.000). Οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους αυτό το χειμώνα, σε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Παπακωνσταντίνου και Ελένης». Με δικά τους τραγούδια, επιλεγμένα από την πολύχρονη παρουσία τους, αλλά και με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια των τελευταίων δεκαετιών. Μια μουσική συνάντηση, με ασυνήθιστες ερμηνείες-εκπλήξεις. Μαζί τους ο συνθέτης-τραγουδοποιός Νίκος Ξύδης και η ερμηνεύτρια Τάνια Κικίδη.
  • «Τα Αληθινά» τιτλοφορείται το πρόγραμμα που θα παρουσιάζουν στην «Ακτή Πειραιώς» (Πειραιώς και Λαμίας 4, τηλ. 210 3418.020), οι Δημήτρης Μητροπάνος, Μελίνα Κανά, Δημήτρης Μπάσης, Βαγγέλης Κορακάκης και Ασπασία Θεοφίλου. Τραγούδια αληθινά που έχουν αντέξει στο χρόνο, μαζί με νέες δημιουργίες που μιλούν για πράγματα σημερινά, συνθέτουν το πρόγραμμα που παρουσιάζει η αξιόλογη μουσική συντροφιά. Πρόθεσή τους ν' αποκαλύψουν την αλήθεια που κρύβεται πίσω από κάθε τραγούδι.
  • Τραγούδια επιλεγμένα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, σ' ένα παζλ φωνών, ήχων και ρυθμών, πλημμυρίζουν τη «Σφεντόνα» (Λ. Αλεξάνδρας 22, τηλ. 210 8253.991), όπου εμφανίζονται οι Γλυκερία, Πίτσα Παπαδοπούλου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Καίτη Κουλλιά και Μιχάλης Τζουγανάκης. «Τραγούδι απ' τον τόπο σου» τιτλοφορείται το τετράωρο πρόγραμμα - σε καλλιτεχνική επιμέλεια Ιεροκλή Μιχαηλίδη - που περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Χατζιδάκι, ξεχωριστές στιγμές από τη δισκογραφική πορεία των ερμηνευτών, αλλά και με μεγάλα τραγούδια που έχουν αγαπήσει: παραδοσιακά, έντεχνα με παραδοσιακό χρώμα και βεβαίως λαϊκά. Παραστάσεις από Πέμπτη - Σάββατο (11μ.μ.) και Κυριακή (9.30μ.μ.).
  • «Μπλέντερ» στο «Συρμό»
    «Μπλέντερ» στο «Συρμό»
    Η ομάδα μουσικού θεάτρου «Σπείρα - Σπείρα» παρουσιάζει στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34, Βοτανικός, τηλ. κέντρο 210-34.80.000) κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα το «Μπιμπερό», αποθεώνοντας «του έρωτα τα βράδια τ' αξημέρωτα». Με επικεφαλής τον «κάπταιν Σπείρα» - Σταμάτη Κραουνάκη, στον οποίο ανήκει η ιδέα και διδασκαλία του έργου, παίζουν και τραγουδούν: Πωλίνα, Βασίλης Μοσχονάς, Χρίστος Θεοδώρου, Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Παρθένα Χοροζίδου, Στέλιος Καρπαθάκης, Βικτωρία Ταγκούλη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργος Στιβανάκης, Νίκος Ασλάνης, Ελεάννα Καραντινού, Χρήστος Μουστάκας κ.ά. Συνεχίζονται επίσης στην «Αθηναΐδα», τα μελωδικά «Ραντεβού της Τετάρτης» με τη Δήμητρα Παπίου.
  • Μέχρι τις 10 Γενάρη συνεχίζονται οι παραστάσεις του «Τσίρκου Κάλπικου», στο «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ. 210-3241610). Οι Ευανθία Ρεμπούτσικα, Ελλη Πασπαλά, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Γιώτα Νέγκα και Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, με μεγάλη μπάντα μεταμορφώνουν τη μουσική σκηνή της Πλάκας. Αφηγήσεις και μνήμες που ζωντανεύουν μέσα από το μελωδικό «άρωμα» του Μάνου Χατζιδάκι, τις «γεύσεις» της «Πολίτικης Κουζίνας», τα πολύχρωμα μουσικά «ταξίδια»... Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (10.30 μ.μ.).
  • Ο Μίλτος Πασχαλίδης συνεχίζει τις εμφανίσεις του, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210 2610.444). Παρουσιάζει ένα πρόγραμμα ενδεικτικό της δεκάχρονης διαδρομής του, συντροφιά με φίλους, συνοδοιπόρους και νέους συνεργάτες, δημιουργώντας βραδιές με ιδιαίτερες εκπλήξεις. Μαζί του, αυτή τη βδομάδα ο σημαντικός Κρητικός ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς. Στο χώρο λειτουργεί έκθεση σκίτσων του Στάθη (Σταυρόπουλου) από τη συλλογή του «33 εικονογραφημένα τραγούδια» μαζί με κάποια καινούρια, ανέκδοτα σκίτσα του.
  • Το εξαιρετικό «Τρίφωνο» (Νίκος Κουρουπάκης, Ερωφίλη, Δημήτρης Υφαντής) παρουσιάζει στο Σπίτι Τέχνης «Λώλης» (Δεληγιάννη 5, πίσω από την Πάντειο, τηλ. 210 9234.806), μικρές ιστορίες, γραμμένες σε τοίχους, ταιριασμένες με χρώματα και μουσικές, με εικόνες και τραγούδια... Αφορμή και αιτία - τραγούδια των Σαββόπουλου, Θεοδωράκη, Μικρούτσικου, Λοΐζου, Καλδάρα, Αλεξίου, Παπάζογλου, Κατσιμίχα, Μαχαιρίτσα, Αλαγιάννη, Simon and Garfunkel, «Pink floyd», Piazzolla κ.ά. ερμηνευμένα μαγευτικά... Πρόγραμμα: Τετάρτη - Πέμπτη (10μ.μ.), Παρασκευή - Σάββατο (11μ.μ.).
  • Μια αναδρομή στην 35χρονη καλλιτεχνική του πορεία παρουσιάζει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, στο πατάρι του θεάτρου «Μεταξουργείου» (Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210-5234.382), κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Ενα πρόγραμμα βασισμένο κυρίως στα δικά του τραγούδια, από την «Πόλη μας», την «Κόκκινη Κλωστή», τα «Μικροαστικά», το «Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόι», τα «Τραγούδια για κακά παιδιά», τη «Χαμηλή Πτήση» κλπ. Μαζί του τραγουδούν η Αγνή και ο Δώρος Δημοσθένους.
  • Οι «Mode Plagal», η Μάρθα Φριντζήλα και οι «Walter Testa» εμφανίζονται στο «Σταυρό του Νότου». Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, μέχρι τις 28/1, παίζουν μουσική, τραγουδούν και αυτοσχεδιάζουν, φιλοξενώντας κάθε τριήμερο από έναν φίλο τους. Μαζί τους οι: Νίκος Ζιώγαλας (22-24/12), Θανάσης Μωραΐτης (29-31/12), Μαρία Φαραντούρη (5-7/1), Θανάσης Παπακωνσταντίνου (12-14/1), Ζωρζ Πιλαλί και Δημήτρης Πουλικάκος (19-21/1), Αργύρης Μπακιρτζής (26-28/1).
  • Ρεμπέτικα, λαϊκά και νεότερα τραγούδια όπου πρωταγωνιστούν τα μπουζούκια παρουσιάζονται από το συγκρότημα «Δρόμος», κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, στην «Παλιά Μαρκίζα» (Εμπεδοκλέους και Πρόκλου 41, Παγκράτι, τηλ. 210 7511.888). Τραγουδούν η Σοφία Εμφιετζή και η Δήμητρα Κωστάκη.
  • Αθάνατα ρεμπέτικα στη «Στοά Αθανάτων» (Σοφοκλέους 19, τηλ. 210.3214362). Το γνωστό ρεμπέτικο στέκι παρουσιάζει ένα πρόγραμμα σμιλεμένο από τραγούδια που έγραψαν ιστορία. Εμφανίζονται: Τάκης Μπίνης, Χαρούλα Λαμπράκη, Μανώλης Μεξαντωνάκης, Αγγελική Καρδάση, Σπύρος Κονσολάκης, Χαρούλα, Νίκος Αντριας, Δημήτρης Τσαουσάκης.
  • Ο Μπάμπης Τσέρτος εμφανίζεται στο «Περιβόλι τ' Ουρανού» (Λυσικράτους 19 και Αμαλίας 50, Πλάκα, τηλ. 210.3235.517). Μαζί του, οι: Κώστας Μάντζιος, Βάσια Ζήλου, Μαρία Φασουλάκη, Ντένια Κουρούση και ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Χρήστος Κωνσταντίνου, σ' ένα πρόγραμμα με μεγάλες στιγμές του ρεμπέτικου, αρχοντορεμπέτικου, παραδοσιακού και λαϊκού μας τραγουδιού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ