Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισκογραφικά «ταξίδια»

«Πρώτο ταξίδι έτυχε ναύλος για το Νότο...» στο «πειρατικό του Κάπτεν Τζίμι», μαζί με το «νέγρο θερμαστή από το Τζιμπουτί» και «τους εφτά στο s/s Cyrenia κατηφοράμε με τη βροχή, με τον καιρό που μας ορίζει»... «Ο,τι αγαπούσα αρνήθηκα» και «χρόνια προσμένω τη στεριά να ζαλιστώ...» γιατί «μια τσιμινιέρα μ' όρισε στον κόσμο και σφυρίζει...». «Κι ο λόγος» εκείνου που ύμνησε τους απανταχού θαλασσοδαρμένους ναυτικούς, «μες στο μυαλό» μας «να σφυρίζει»... Να «ψιθυρίζει» πάντα με την καρδιά για τα καράβια που έζησε, τους ναυτικούς που γνώρισε, τους έρωτες, τους καυγάδες και τους θανάτους στα λιμάνια...

Ο πολυτραγουδισμένος «Σταυρός του Νότου» του Νίκου Καββαδία, μελοποιημένος από τον Θάνο Μικρούτσικο, είκοσι πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του κλασικού πλέον δίσκου, με τις 700.000 αντίτυπα, κι εμπλουτισμένος με τις «Γραμμές των Οριζόντων», ήρθε για να μας προσφέρει νέες συγκινήσεις. Ο λόγος για το διπλό cd - ζωντανή ηχογράφηση από τις συναυλίες τον περασμένο Μάρτη στο Μέγαρο Μουσικής -, όπου το εμπνευσμένο από την ποίηση του Καββαδία έργο του Μικρούτσικου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ολόκληρο, με ερμηνευτές τους Γιάννη Κούτρα, Γιάννη Κότσιρα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Χρήστο Θηβαίο. Ενα συναρπαστικό «ταξίδι», με οδηγούς το βιωματικό ποιητικό λόγο του παντοτινού εραστή της θάλασσας, την εμπνευσμένη μουσική του Θ. Μικρούτσικου και τις εξαιρετικές ερμηνείες τραγουδιστών και μουσικών. Διατίθεται και σε μορφή τριπλού βινιλίου (MINOS-EMI).


  • «Οι άγγελοι του έρωτα» ξαναφέρνουν τον Παντελή Θαλασσινό στη δισκογραφία, αυτή τη φορά ως ερμηνευτή των τραγουδιών που έγραψε ο Γιάννης Νικολάου. Δεκατέσσερα χρόνια μετά την απόφαση των δύο «Λαθρεπιβατών» ν' ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους, οι δύο καλλιτέχνες ξανασυναντώνται καταθέτοντας έναν γλυκό δισκογραφικό «καρπό». Το cd περιλαμβάνει δεκατρία τραγούδια, σε μουσική Γ. Νικολάου και στίχους Κώστα Φασουλά, Βαγγέλη Βελώνια, Λένας Παππά, Alice Tori, Μιχάλη Χουρδάκη - Νίσπιτα και του ίδιου του συνθέτη. Ερμηνευτής που έχει το χάρισμα να ακουμπά τις πιο ευαίσθητες χορδές της ψυχής, ο Π. Θαλασσινός τραγουδά κυρίως μπαλάντες με παραδοσιακό και κρητικό ηχόχρωμα. Στο δίσκο περιλαμβάνονται και δύο επανεκτελέσεις: «Τα άγρια πουλιά» και «Του φεγγαριού» (μαντινάδες). Στο τραγούδι «Της μάνας η καρδιά» συμμετέχουν η Μαριώ και η Αρχοντούλα Σαββιδάκη (ΜΒΙ)
  • Σπάνιες εκτελέσεις αντιστασιακών τραγουδιών των λαών της Ευρώπης - ανάμεσά τους και από την Ιταλία και τη Γερμανία - περιλαμβάνονται στο δίσκο «Τα τραγούδια της Ευρωπαϊκής Αντίστασης», που κυκλοφόρησε από την «Protasis» με τη συνεργασία του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων. Το cd συνοδεύεται από τρίλεπτο βίντεο με σκηνές από την απελευθέρωση της Αθήνας
  • Τα είκοσί του χρόνια στη δισκογραφία γιορτάζει ο Χρίστος Τσιαμούλης, που είπε να γιορτάσει την επέτειο με ένα δίσκο, ο οποίος εμπεριέχει είκοσι οργανικά κομμάτια - ένα για κάθε χρόνο. «Carte-Postales» τιτλοφορείται το cd - συνοδεύεται από είκοσι ασπρόμαυρες φωτογραφίες -, που περιλαμβάνει αγαπημένες μουσικές του δημιουργού: «Ανθός της Λίμνης», «Αθως ο εμός», «Λησμονημένος ποιητής», «Χορός του Διονύσου», κ.ά. Μια συλλογή που για τον Χρ. Τσιαμούλη μοιάζει με ημερολόγιο που ξεφυλλίζει ύστερα από καιρό, αλλά και είναι «ένας τρόπος να αναμετρηθώ με τη μνήμη και το χρόνο ελπίζοντας πως αυτό που απομένει είναι η δικαίωση για ό,τι αυθεντικά αγάπησα». Ο δίσκος κυκλοφορεί από το «Μελωδικό Καράβι»
  • Δεκαοκτώ τραγούδια των Γ. Ανδρέου, Χρ. Νικολόπουλου, Ν. Πορτοκάλογλου, Λ. Μαχαιρίτσα, Ν. Ζιώγαλα και άλλων δημιουργών, που έγιναν επιτυχίες μέσα από τις ερμηνείες της Αναστασίας Μουτσάτσου, περιλαμβάνονται στο δίσκο «Αναστασία Μουτσάτσου - 18 μεγάλες επιτυχίες». Εχοντας στο ενεργητικό της επτά προσωπικούς δίσκους και αρκετές συμμετοχές σε δίσκους άλλων, η Αν. Μουτσάτσου θεωρείται μια από τις εκφραστικότερες φωνές των τελευταίων δέκα χρόνων, που καταφέρνει να εκφράζει τραγούδια διαφορετικών ειδών, από το παραδοσιακό και το λαϊκό μέχρι το ροκ. Στο δίσκο, όπου περιλαμβάνεται και ένα καινούριο κομμάτι, συμμετέχουν οι Βασίλης Σκουλάς, Νίκος Ζιώγαλας και Μαρίνα Σκιαδαρέση (ΜΒΙ)
  • «Φιντάνι, φιντανάκι - Παιδικά Τραγούδια, Παιχνίδια, Παραμύθια» τιτλοφορείται η έκδοση τριών cd audio / cd-rom του Κέντρου Αιγαιακών Λαογραφικών και Μουσικολογικών Ερευνών. Πρόκειται για μια πρωτότυπη συλλογή λαογραφικού υλικού, με ψυχαγωγικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-12 χρόνων, γονείς και εκπαιδευτικούς. Η Χορωδία Αιγαίου και απόφοιτοι μουσικοί από Μουσικά Σχολεία της Αττικής προσφέρουν μια αγκαλιά τραγουδιών, παραμυθιών και παιχνιδιών (80 συνολικά). Η συνολική διάρκεια του ηχογραφημένου υλικού είναι τρεις περίπου ώρες, ενώ η έκδοση συνοδεύεται από πολυσέλιδο βιβλιαράκι με τα κείμενα του ηχογραφήματος. Στην εύχρηστη έκδοση, ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει τη μουσική, τα κείμενα των τραγουδιών και του παραμυθιού, νανουρίσματα, ταχταρίσματα, παροιμίες, παιχνίδια, τα μουσικά κείμενα (παρτιτούρες) σε βυζαντινή και ευρωπαϊκή σημειογραφία, πρότυπα παιδικά σχέδια που συνοδεύουν το κάθε κείμενο, καθώς και οδηγίες για τη διδασκαλία του υλικού στις σχολικές τάξεις. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει ο καθηγητής παραδοσιακής μουσικής και πρόεδρος του ΚΑΛΜΕ, Θεοφάνης Σουλακέλλης. Αφήγηση παραμυθιών: Φωτεινή Φραγκούλη. Κεντρική διάθεση: Ελ Αλαμέιν 59, 142 31 Ν. Ιωνία, τηλ. 210 603 8045.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ