Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΪΤΖ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αλματα στις νέες μολύνσεις

Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών με ΕΪΤΖ στη Ρωσία

Associated Press

Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών με ΕΪΤΖ στη Ρωσία
Σε ποσοστό αύξησης 24-27% θα καταλήξει ο αριθμός των νέων μολύνσεων απ' τον ιό του ΕΪΤΖ στη χώρα μας το 2005 σε σχέση με το 2004, ενώ σε σχέση με το 2002 έχει ήδη ξεπεράσει το 30%.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Αγγελος Χατζάκης, μέχρι τις 8/12/2005 δηλώθηκαν 522 νέα περιστατικά (388 άντρες και 131 γυναίκες), ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των οροθετικών ατόμων - απ' την αρχή της εμφάνισης της ασθένειας - σε 7.643. Τα 552 νέα κρούσματα αντιστοιχούν σε αύξηση 18% σε σχέση με το 2004 και 30% σε σχέση με το 2002. Ομως, όπως σημείωσε ο Αγγ. Χατζάκης, με την ολοκλήρωση της συλλογής των δεδομένων του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των δηλώσεων αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με το ποσοστό αύξησης να φθάνει ακόμη και το 24-27%συγκριτικά με το 2004.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει την έλλειψη ενός δικτύου ουσιαστικής πρόληψης, αλλά και τις επιπτώσεις του εφησυχασμού που είχαν καλλιεργήσει οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Υγείας επικαλούμενες τα αριθμητικά δεδομένα απ' την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας. Ο Αγγ. Χατζάκης απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων στον εφησυχασμό που προκάλεσε η δυνατότητα που δίνει η αντιρετροϊκή θεραπεία, υπογραμμίζοντας την «αδήριτη πλέον ανάγκη της εντατικοποίησης των προσπαθειών στον τομέα της πρόληψης».

Ωστόσο η κυβέρνηση, όπως φάνηκε απ' τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη, κινείται στη μέχρι τώρα πεπατημένη: «Ξεμπέρδεψε» με την ανακοίνωση ενός εθνικού σχεδίου δράσης κατά του ΕΪΤΖ - κατ' αναλογία με εκείνο για την επιδημία της γρίπης.

Ρωσική πρωτιά στην επιδημία

Το 2005 καταγράφηκαν πέντε εκατομμύρια νέα περιστατικά μολύνσεων, ενώ ο αριθμός των ανθρώπωνπου ζουν με τον ιό παγκοσμίως είναι υψηλότερος από ποτέ, ανερχόμενος σε 40,3 εκατομμύρια, ενώ το 2003 ήταν 37,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ στην Ελλάδα Δημήτρη Φατούρο.

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν μέσα στο 2005 από ασθένειες που σχετίζονται με το ΕΪΤΖ μεταξύ των οποίων 500.000 παιδιά. Πάντως εκτιμάται ότι 250.000-350.000 θάνατοι αποτράπηκαν φέτος λόγω της αυξημένης πρόσβασης στην αντιρετροϊκή θεραπεία.

Πάντως στην Υποσαχάρια Αφρική, εκεί όπου η αντιρετροϊκή θεραπεία είναι άγνωστη και ως λέξη, σημειώνονται τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως (64%) των νέων μολύνσεων. Μεγάλη όμως αύξηση σημειώθηκε στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία (αύξηση 25%, 1,6 εκατομμύρια), όπως και στην Ανατολική Ασία. Περίπου το 75% από τις μολύνσειςπου αναφέρθηκαν μεταξύ 2000 και 2004 αφορούσαν άτομα κάτω των 30 ετών - όταν το ποσοστό των αντίστοιχων ηλικιών στη Δυτική Ευρώπη είναι 33% - με αποτέλεσμα η Ρωσία να έχει τη μεγαλύτερη επιδημία ΕΪΤΖ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Απαντώντας στην ερώτηση για τη διαφορά των ποσοστών μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης, ο Δ. Φατούρος την απέδωσε στην ύπαρξη 340.000 χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Εκτός όμως απ' τους χρήστες, υπάρχει συνολικά καταστροφή του συστήματος πρόληψης με τις ανατροπές που έγιναν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Μάλιστα, για τη δραματική εμφάνιση των λοιμωδών νόσων μετά την καταστροφή των κρατικών δομών πρόληψης είχε προειδοποιήσει ο ΠΟΥ απ' τον Απρίλη του 1996...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ