Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 1 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ
Ανάγκη να δυναμώσει το κίνημα για την απελευθέρωσή τους

Οι πέντε Κουβανοί ήρωες
Οι πέντε Κουβανοί ήρωες
To 2005 ήταν μια χρονιά που έφερε αναμφισβήτητα θετικές εξελίξεις για την υπόθεση των 5 αγωνιστών της Κούβας που βρίσκονται ακόμα, άδικα κρατούμενοι σε φυλακές ασφαλείας των ΗΠΑ.

Στις 10 Αυγούστου, 17 μήνες μετά την έφεση, που κατέθεσαν στις 10 Μάρτη του 2004 οι δικηγόροι υπεράσπισης των Κουβανών ηρώων Ρενέ Γκονσάλες, Χεράρδο Ερνάντες Νορντέλο, Ραμόν Λαμπανίνιο, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονσάλες Γιορτ, το 11ο Περιφερειακό Εφετείο της Ατλάντας αποφάσισε ότι οι πέντε δεν είχαν δίκαιη δίκη στο Μαϊάμι και για το λόγο αυτό η δίκη θα πρέπει να επαναληφθεί.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των τριών δικαστών του περιφερειακού δικαστηρίου, (93 σελίδες κείμενο) γίνονται αποδεκτά τρία εκ των βασικών επιχειρημάτων, για τα οποία οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν εφεσιβάλει την πρωτόδικη απόφαση.

1. Οτι ο εγκλεισμός τους επί 17 μήνες σε κελιά απομόνωσης ήταν παράνομος.

2. Οι δικηγόροι υπεράσπισης αποστερήθηκαν της δυνατότητας εξέτασης κρίσιμων στοιχείων και αποδείξεων της νομικής διαδικασίας, καθώς η κυβέρνηση επικαλέστηκε την Πράξη Προστασίας Απόρρητων Πληροφοριών.

3. Οτι η δίκη τους ήταν έκνομη, καθώς ο τόπος στον οποίο εκδικάστηκε, (σ.σ. το Μαϊάμι, έδρα της αντικουβανικής μαφίας) δεν παρείχε τα εχέγγυα για δίκαιη αντιμετώπισή τους από τους δικαστές και τους ενόρκους.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους των αγωνιστών, βαρύνουσα σημασία στην απόφαση αυτή είχε και η απόφαση στις αρχές του καλοκαιριού της ειδικής επιτροπής για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις του ΟΗΕ, που μετά την εξέταση της υπόθεσης των πέντε Κουβανών Αγωνιστών έκρινε ότι τόσο η δίκη όσο και η κράτησή τους αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις.

Η αλληλεγγύη έφερε αποτελέσματα

Επίσης όλη τη χρονιά υπήρξε μια έντονη δραστηριότητα και από τις 260 Επιτροπές Αλληλεγγύης σε 87 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ συγγενείς των αγωνιστών συμμετείχαν σε μια διεθνή καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την υπόθεση αυτή με επισκέψεις σε πολλές χώρες. Στη χώρα μας βρέθηκε η Αντριάνα Πέρες, σύζυγος του Χεράρδο Νορντέλο (ο «Ρ» στις 17/4 δημοσίευσε συνέντευξή της) που συμμετείχε σε εκδηλώσεις και συναντήσεις με φορείς. Είχε συνάντηση επίσης με την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ η οποία είχε δηλώσει τονίζοντας την ανάγκη της συμπαράστασης και της ευαισθητοποίησης ακόμα περισσότερου κόσμου ότι «στις σημερινές συνθήκες η υπόθεση αυτή αντιπροσωπεύει τον ηρωισμό του λαού της Κούβας, και οι πέντε Κουβανοί δείχνουν το μέτρο της ανθρώπινης θυσίας».

Ολη αυτή η δραστηριότητα αποδεικνύεται ότι έχει αποτελέσματα. Αυτό που μένει για να ολοκληρωθεί μια πρώτη νίκη μετά την αποδοχή της έφεσης, είναι η οριστική απελευθέρωση των πέντε, που υπερασπίστηκαν την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της πατρίδας τους.

«Είναι μία νίκη ενάντια σε αυτούς που προωθούν την τρομοκρατία και φυλακίζουν νέους ανθρώπους που δρουν ενάντια στην τρομοκρατία των ΗΠΑ», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Κουβανικού Κοινοβουλίου Ρικάρντο Αλαρκόν αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, και πρόσθεσε ότι «αυτό που πρέπει να πράξει τώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, είναι να τους απελευθερώσει αμέσως».


Δ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ