Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 1 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

(για την ΚΕΝ Τσεχίας)

ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗ η απάντηση κι η κουβέντα μέσα από παλιές θύμησες στην ανακοίνωση - κάλεσμα που απευθύνει η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο. Η επίθεση εναντίον της ΚΕΝ αποτελεί μέρος της αντικομμουνιστικής εκστρατείας που το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται στην Τσεχία. Στόχος επίσης είναι έμμεσα και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας), που είναι κόμμα κοινοβουλευτικό.

ΜΕ ΤΟΥΣ νεολαίους, τους νέους αγωνιστές της Τσεχίας παλιά η γνωριμιά, ιδιαίτερα στα χρόνια της χιτλερικής κατοχής.

ΑΥΤΟ, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νεολαίοι σύντροφοί μας της Τσεχίας το ζήσαμε σ' όλη την αγριότητα κι εμείς μόλις είχε τελειώσει ο μεγάλος πόλεμος και με τα νομικά τους τερτίπια προχώρησαν στη διάλυση της θρυλικής οργάνωσής μας, της ΕΠΟΝ.

ΔΙΧΩΣ ΝΑ έχουν βάσιμα επιχειρήματα για να στηρίξουν την αίτηση διάλυσης, αντίθετα είχαν απ' όλες τις πλευρές μαρτυρίες γόνιμης μορφωτικής κι εκπολιτιστικής δράσης που οι γειτονιές την ήθελαν και την αναζητούσαν. Ετσι η δίκη στην εξέλιξή της άλλαξε πορεία και οι δικηγόροι της έφτασαν να τονίσουν ότι από τη δράση της ΕΠΟΝ στα χρόνια της χιτλεροφασιστικής κατοχής κινδύνευαν τα μυστικά της ατομικής βόμβας. Επικίνδυνοι λοιπόν οι ΕΠΟΝίτες μπορούσαν να κλέψουν τις βόμβες τις ατομικές!!!

ΣΤΗ ΔΙΚΗ εκείνη οι σκευωροί και κατήγοροι γελοιοποιήθηκαν και όλες οι συκοφαντίες ξετινάχτηκαν. Μα τελικά η απόφαση για τη διάλυση της ΕΠΟΝ είχε προσχεδιαστεί από τα ανώτερα κλιμάκια του δοσιλογισμού και των Αμερικάνων. Η ΕΠΟΝ σαν οργάνωση διαλύθηκε κι από τον Οκτώβρη του 1947 απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία της «Νέας Γενιάς».

Ο ΚΩΣΤΑΣ Καραγιώργης λίγες μέρες πριν βγει η απόφαση της διάλυσης σε κύριο άρθρο του στο «Ρ» έγραφε: «... Οι δικαστές που θα 'βαζαν την υπογραφή τους κάτω από μια επαίσχυντη απόφαση που θα "διέλυε" την ΕΠΟΝ θα έπρεπε να ξέρουν ότι θα ήταν ακριβώς σαν να "διέλυαν" έπειτα από το '21 μια Φιλική Εταιρεία της νέας γενιάς. Η ΕΠΟΝ είναι το πρόσφατο τρισένδοξο παρελθόν της νεολαίας μας. Είναι το σκληρό αλλά εθνικά υπερήφανο και μαχητικό παρόν της. Θα γίνει οπωσδήποτε και το ελπιδοφόρο μέλλον της...».

ΞΕΧΝΙΟΥΝΤΑΙ, αγαπητοί σύντροφοι της ΚΕΝ, τα όσα έγραψε ο δικός σας κορυφαίος αντιφασίστας δημοσιογράφος ο Ιούλιος Φούτσικ; Θα αναδειχτεί με την πένα του στην καθημερινή πάλη που έδιναν τότε οι κομμουνιστές μαζί με τους Τσεχοσλοβάκους πατριώτες ενάντια στους χιτλερικούς εισβολείς.

ΣΚΥΨΑΜΕ κι εμείς στα δικά μας κάτεργα φυλακισμένοι και εξόριστοι για να διαβάσουμε και να ξαναδιαβάσουμε το συγκλονιστικό του βιβλίο «Με τη θηλιά στο λαιμό» που είναι ό,τι πιο ανθρώπινο μπορεί ν' αφήσει κληρονομιά ένας μελλοθάνατος που έχει πέσει στα χέρια της Γκεστάπο.

ΣΤΑ χέρια μας ακόμη το δραματικά επίκαιρο βιβλίο του ήρωα δημοσιογράφου Φούτσικ. «Δεν υπάρχουν - έλεγε - ο Φούτσικ δημοσιογράφοι ουδέτεροι, δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι που τοποθετούν τον εαυτό τους έξω από τα πράγματα. Αυτός, που διαλέγει το δημοσιογραφικό επάγγελμα οφείλει να το υπηρετήσει και να το ασκήσει σαν λειτούργημα». Μοναδικές δημοσιογραφικές διδαχές για τους νέους συναδέλφους για το σήμερα.

ΗΤΑΝ ένα φθινοπωρινό χάραμα (18 Σεπτέμβρη 1943) που οι χιτλερικοί δήμιοι ανέβαζαν στην κρεμάλα τον Φούτσικ. Τα στερνά του λόγια «έχουν δραματική επικαιρότητα». Ο δρόμος για τη σωτηρία της ανθρωπότητας βρίσκεται πολύ μακριά. Οι τελευταίες λέξεις του το 'χεουν συμπυκνώσει έτσι: «Μέσα στη ζωή δεν υπάρχουν θεατές. Η αυλαία σηκώνεται. Ανθρωποι σας αγάπησα πολύ. Αγρυπνάτε».

ΘΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ επίσης πάντα τις χαρούμενες μέρες (17 Νοέμβρη 1945) με τη σύγκληση του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Σπουδαστών στην Πράγα στην οποία πήρε μέρος και η ΕΠΟΝ με αντιπροσωπεία σπουδαστών.

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ στιγμή που έζησαν οι φοιτητές - σύνεδροι όταν το συνέδριο τίμησε τους νεκρούς συναδέλφους τους στον τόπο που τους δολοφόνησαν οι χιτλερικοί. Στις 17 Νοέμβρη του 1939 χιλιάδες φοιτητές της Πράγας ξεσηκώθηκαν εναντίον της φασιστικής τυραννίας.

ΟΙ ΝΕΟΛΑΙΟΙ σύντροφοί μας από την Τσεχία, η ΚΕΝ Τσεχίας, με το κάλεσμά τους καλούν κάθε προοδευτικό άνθρωπο που θέλει να εκφράσει τη διαμαρτυρία του ενάντια στην προσπάθεια ποινικοποίησης του κομμουνιστικού κινήματος, που είναι επίθεση στα ατομικά δικαιώματα και φυσικά να εκφράσει την αλληλεγγύη του, αποστέλλοντας επιστολές διαμαρτυρίας στην εξής διεύθυνση:

Ministerstvo vnitra odderenti volebni a sdruzovani

Namesti Hrdinu 3,

140 21 Praha 4

FAX: 974 816 872

Και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: stiznosti@mvcr.cz

Αντίγραφα αυτών των επιστολών διαμαρτυρίας μπορούν να αποστέλλονται και στη διεύθυνση της ΚΕΝ (KSM) ksm@ksm.cz


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας (2019-02-28 00:00:00.0)
Οι Οργανώσεις που υπογράφουν την Ανακοίνωση (2014-05-20 00:00:00.0)
Εμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη (2008-09-23 00:00:00.0)
Πολύτιμη ανταλλαγή εμπειριών και έκφραση αλληλεγγύης (2008-08-08 00:00:00.0)
Στην τηλεόραση του «902» (2006-02-25 00:00:00.0)
Οι ξένες αντιπροσωπείες (1998-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ