Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 1 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Εβο Μοράλες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Καθ' οδόν για Κούβα, Βραζιλία, Κίνα και Νότια Αφρική, βρισκόταν από την Παρασκευή ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες. Μια πρώτη περιοδεία γεμάτη συμβολισμούς: Πρώτος σταθμός στην Κούβα, στον «φίλο Φιντέλ και τον κουβανικό λαό», όπως δήλωσε ο ίδιος.

Συνολικά, η εκλογή του Μοράλες βρίθει συμβολισμών. Ο πρώτος ιθαγενής Αϊμάρα Πρόεδρος της καρδιάς της Ανδεων. Ο πρώτος που εκλέχτηκε από τον πρώτο γύρο. Ο πρώτος Πρόεδρος, αίμα από το αίμα των εδώ και χρόνια εξεγερμένων Βολιβιανών, σάρκα από τη σάρκα των καταπιεσμένων. Ο πρώτος Πρόεδρος που εκλέχτηκε και ως κατοικία έχει ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο σε σπίτι. Ο πρώτος Πρόεδρος, που, πριν καν την ανάληψη των καθηκόντων του, ανακοίνωσε την περικοπή κατά 50% των μισθών του Προέδρου, του αντιπροέδρου και της κυβέρνησης. Τα έσοδα που θα εξασφαλιστούν θα διοχετευτούν στα ειδικά κονδύλια για κοινωνικά προγράμματα με προτεραιότητα την Παιδεία...

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης Μοράλες, που ήδη έχει καλέσει όλες τις λαϊκές, συνδικαλιστικές, αγροτικές και οργανώσεις ιθαγενών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετάβασης της εξουσίας, αλλά και στη διαχείρισή της, είναι μεγαλόπνοο. Ομως, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι τεράστιες και δεν είναι δεδομένο ότι ακόμη και εάν ο ίδιος το επιθυμεί οι συνθήκες θα του το επιτρέψουν. Οι συνθήκες εντός της κυβέρνησης και της Βολιβίας και οι ΗΠΑ, φυσικά, που καραδοκούν.


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ