Σάββατο 14 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εκδήλωση μνήμης και ιστορικής αλήθειας

Εξήντα δύο χρόνια συμπληρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη από την 11η Ιανουαρίου 1944 όπου τα συμμαχικά στρατεύματα βομβάρδισαν τον Πειραιά και το λιμάνι του. Με αφορμή αυτή τη μαύρη επέτειο τα παραρτήματα ΕΕΔΥΕ, ΠΕΑΕΑ και τα σωματεία συνταξιούχων Πειραιά διοργάνωσαν εκδήλωση μνήμης και ιστορικής αλήθειας από το χτες στο σήμερα στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα του δικηγορικού συλλόγου Πειραιά.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Τάκης Παπανικολάου πρόεδρος της ΠΕΔΥΕ, ενώ τις μνήμες του από την τραγωδία που δημιούργησαν οι βόμβες που έπεσαν πάνω στα κεφάλια των ανθρώπων παρουσίασε στην ομιλία του ο Κώστας Ξένος από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Πειραιά.

Στην ομιλία του ο Νίκος Παπαγεωργάκης, ιστορικός και μέλος του Ιστορικού Τμήματος του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην αιτία αυτού του βομβαρδισμού που στόχο, όπως αποδείχτηκε, είχε τις λαϊκές συνοικίες και όχι τις γερμανικές εγκαταστάσεις. Τόνισε ότι η αιτία πρέπει μάλλον να αναζητηθεί στα ευρύτερα πολιτικά σχέδια που άρχισε να υφαίνει ο βρετανικός ιμπεριαλισμός, ήδη από το 1941 - '43. Σχέδια που βρίσκονται, πλέον, σε πλήρη εξέλιξη, σε αγαστή συνεργασία με τον ελληνικό αστικό κόσμο, τόσο δηλαδή με την κυβέρνηση του Καΐρου, όσο και με την κυβέρνηση των δοσίλογων. Υπενθύμισε, σχετικά, ότι ελάχιστο χρόνο πριν το βομβαρδισμό η κυβέρνηση Ράλλη δημιούργησε τα περιβόητα τάγματα ασφαλείας με τη σύμφωνη γνώμη πολλών αστών πολιτικών που δε συμμετείχαν στην κυβέρνησή τους ακριβώς γιατί ο αντικομμουνιστικός αγώνας και κατ' επέκταση η κατάπνιξη του λαϊκού κινήματος ήταν μια συνειδητή ταξική επιλογή συνολικά της αστικής τάξης.

Αναφερόμενος στο σήμερα ο ομιλητής, τόνισε πως ο αντικομμουνισμός σήκωσε κεφάλι και στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας φουντώνει η περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και η καταπίεση των λαών. Η ιστορική περίοδος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου γίνεται ξανά αντικείμενο διαστρέβλωσης και παραποίησης για να αποτελέσει χρήσιμο όπλο στα χέρια των ιμπεριαλιστών, στο διαρκή πόλεμο που έχουν κηρύξει ενάντια στην παγκόσμια εργατική τάξη και τους κομμουνιστές, επισήμανε για να προσθέσει:

Αυτό επιδιώκει και το μνημόνιο που κατατίθεται για ψήφιση στη συνέλευση της Ευρώπης. Η αστική τάξη έχει στόχο, με βάση και τη διαστρέβλωση της ιστορίας, να πείσει τα λαϊκά στρώματα ότι η πάλη κατά των κομμουνιστών είναι επιβεβλημένη μιας και η κομμουνιστική ιδεολογία είναι, τάχα, ολοκληρωτική, συγγενεύει με το φασισμό. Μόνο που η πραγματική ιστορία τους διαψεύδει. Το παράδειγμα του Πειραιά είναι ενδεικτικό. Οταν αυτοί το μόνο που ήξεραν να κάνουν ήταν να θησαυρίζουν και να ματώνουν το λαό με βόμβες και ταγματασφαλίτες, ο ΕΛΑΣ και η Εργατική Αλληλεγγύη άνοιγαν τα μαγαζιά των μαυραγοριτών και μοίραζαν τρόφιμα στον κόσμο. Γι' αυτό και σήμερα ο κομμουνισμός και το εργατικό κίνημα παραμένουν ο βασικός τους ταξικός αντίπαλος.

Από την πλευρά του, ο Στάθης Παπακωνσταντίνου γραμματέας της Παμπειραϊκής επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη τόνισε ότι η τακτική των βομβαρδισμών, της ισοπέδωσης πόλεων, του αφανισμού αθώων πολιτών, συνεχίζεται ασταμάτητα μέχρι σήμερα από τους επιθετικούς πολέμους των ιμπεριαλιστών. Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Παλαιστίνη. Το δόγμα του προληπτικού πολέμου εφαρμόζεται από τις ΗΠΑ εναντίον χωρών και υιοθετήθηκε από το ΝΑΤΟ και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην εκδήλωση, η Νομαρχιακή Σύμβουλος της ΝΑΣ Πειραιά Ελένη Παπαδοπούλου διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του Νίκανδρου Κεπέση για το βομβαρδισμό του Πειραιά. Και εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα από τους παρευρισκόμενους κατά του αντικομμουνιστικού μνημονίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Πειραιά του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Ελπίδα Παντελάκη, ο Παναγιώτης Μακρής επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και πλήθος εκπρόσωποι μαζικών φορέων και συλλόγων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ