Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17 Ν»
«Κατασκευασμένες οι ομολογίες» λένε οι συνήγοροι

Ξεκίνησε και πάλι χτες η δίκη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Με ενστάσεις, η βασικότερη των οποίων ήταν αυτή που αφορά την ακυρότητα των προανακριτικών απολογιών των κατηγορούμενων, συνεχίστηκε χτες η δίκη για την υπόθεση της «17 Ν» στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ο συνήγορος του Β. Τζωρτζάτου, Ι. Μυλωνάς, αναφέρθηκε στα βασανιστήρια, στα οποία υποβλήθηκε ο εντολέας του, ώστε να υπογράψει απολογία που ετοίμασαν άλλοι. Πρόσθεσε πως αυτά που φέρεται να είπε ο πελάτης του στην προανακριτική απολογία είναι κατασκευασμένα πάνω στην παράνομη ανάκριση του Σ. Ξηρού στον «Ευαγγελισμό». Ακόμα, ζήτησε να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις σχετικά με τις προανακριτικές καταθέσεις του Σ. Ξηρού, ώστε μετά να θέσει το θέμα των βασανιστηρίων που υπέστη ο Β. Τζωρτζάτος στην «αντιτρομοκρατική».

Ο πρόεδρος του Εφετείου, Δ. Βερτέλης, επέμενε να συνεχίσει την τοποθέτησή του ο συνήγορος, αλλά αυτός δήλωσε πως δεν είχε εκείνη τη στιγμή όλα τα στοιχεία που θέλει να χρησιμοποιήσει. Ακολούθησε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Ι. Μυλωνά και του δικηγόρου Φ. Ραγκούση, ο οποίος του «επιτέθηκε», δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να καθορίζει τη δικονομική σειρά και ο πρώτος αποχώρησε από τη χτεσινή συνεδρία.

Πριν από αυτό το περιστατικό, ο Ι. Μυλωνάς είχε υποβάλει ένσταση μη νόμιμης κλήτευσης του Β. Τζωρτζάτου. Είπε ότι οι νομολογίες του Αρείου Πάγου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου απαιτούν πως οι κλήσεις των κατηγορουμένων πρέπει να αναφέρουν αναλυτικά τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, ενώ η κλήση στον πελάτη του αναφέρει μόνο τους νόμους, για την παραβίαση των οποίων κατηγορείται χωρίς καμιά αιτιολογία. Αυτή απαιτείται για να γνωρίζει ο κατηγορούμενος ποια ακριβώς είναι η κατηγορία, ώστε να ετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Για το θέμα της ακυρότητας των προανακριτικών ομολογιών, ο συνήγορος υπεράσπισης των Κ. Καρατσώλη και Η. Κωστάρη, Γ. Σταμούλης, τόνισε ότι αυτές παραμένουν παράνομα στη δικογραφία, αφού ελήφθησαν με αντιδικονομικό τρόπο. Η λήψη αυτών των ομολογιών γινόταν τη στιγμή που είχε ασκηθεί δίωξη και την υπόθεση είχε αναλάβει ανακριτής. Αυτό σημαίνει ότι η Αστυνομία δεν μπορούσε να διενεργεί προανακριτικές πράξεις. Ο δικηγόρος Φ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στις δικονομικές παραβιάσεις των προανακριτικών πράξεων, που έγιναν χωρίς την παρουσία δικηγόρων και πραγματοποιήθηκαν ενώ είχε αρχίσει κύρια ανάκριση. Ο Χ. Ξηρός διάβασε κομμάτι από τα πρακτικά της πρώτης δίκης όπου ο αδερφός του Σάββας έλεγε ότι δεν έχει ομολογήσει τίποτα.

Στην έναρξη της χτεσινής συνεδρίασης, η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα, Γιάννα Κούρτοβικ, δήλωσε ότι δεν είναι νόμιμος ο αυτεπάγγελτος διορισμός των τριών συνηγόρων υπεράσπισης του Α. Γιωτόπουλου. Το δικαστήριο υποστηρίζει ότι ο διορισμός έχει γίνει από ετήσιο κατάλογο, τη στιγμή που ο ΔΣΑ καταρτίζει μηνιαίο και βδομαδιάτικο κατάλογο και δεν υπάρχει ετήσια κατάσταση. Η δικηγόρος προσκόμισε και σχετικό έγγραφο του ΔΣΑ και ζήτησε να καταχωρηθεί απευθύνοντας το ερώτημα: «Πού παίρνονται οι αποφάσεις γι' αυτήν τη δίκη;». Στο σημείο αυτό, ο Δ. Κουφοντίνας δήλωσε προς το δικαστήριο: «Παραβιάζετε τους δικούς σας νόμους».

Τέλος, ο συνήγορος του Σ. Ξηρού, Γ. Γκουντούνας, δήλωσε ότι εξουσιοδοτήθηκε από τον εντολέα του να καταθέσει δήλωσή του προς το δικαστήριο και να υποβάλει αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής. Το Εφετείο απέρριψε το αίτημα, ενώ ο πρόεδρος της έδρας δε δέχτηκε να διαβαστεί η δήλωση. Ακόμα, απέρριψε και το αίτημα για ανάκληση του διορισμού των συνηγόρων υπεράσπισης του Α. Γιωτόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ