Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πρώτες ενδείξεις βελτίωσης

Σφαγιάστηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο πουλερικά

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι αναμένει να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία, καθώς έγινε γνωστό ότι τρία μικρά αγόρια που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία και συμπεριλαμβάνονταν στα 21 ανθρώπινα κρούσματα έλαβαν εξιτήριο. «Η κατάσταση βελτιώνεται», εκτίμησε η εκπρόσωπος της ΠΟΥ, Κριστιάνα Σάλβι, μιλώντας στο «Ασοσιέιτεντ Πρες». Η ίδια, ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η κρίση πολύ απέχει από το να έχει τελειώσει. «Πρέπει να αναμένουμε και άλλα, έστω λίγα, ανθρώπινα κρούσματα», είπε. «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν τα ξεσπάσματα στα ζώα, αλλά χρειάζεται χρόνος».

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωνε χτες ότι τα σφαγιασθέντα πουλερικά ανήλθαν σε 1,1 εκατ., ενώ εκτίμησε ότι η εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού, και ειδικά όσων έχουν άρρωστα πουλερικά, αρχίζει να αποδίδει. Με τη σφαγή των πτηνών - που αποτελούν κύρια πηγή εισοδήματος και τροφής για μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη βασικά αγροτική Ανατολία - οι αρχές εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να περιορίσουν την επαφή των ανθρώπων με πτηνά προσβεβλημένα από τον H5N1.

Το τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ασθένειας, ο 5χρονος Μουχαμέτ Οζκάν, η αδελφή του οποίου εξέπνευσε την Κυριακή, εξακολουθούσε να νοσηλεύεται χτες, ωστόσο η κατάστασή του, σύμφωνα με τον γιατρό Αϊντίν Ντεβετζί, «βελτιώνεται», και είναι πιθανό «ότι θα αναρρώσει».

Σε άλλες χώρες

Εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν χτες πως ο ιός Η5Ν1 ήταν η αιτία θανάτου του τετράχρονου αγοριού που πέθανε την Τρίτη σε νοσοκομείο της ινδονησιακής πόλης Μπαντούνγκ της δυτικής Ιάβας. Ο ιός Η5Ν1 της γρίπης των πουλερικών ήταν αιτία θανάτου και της μεγαλύτερης αδελφής του παιδιού, που επήλθε πριν μία βδομάδα, ενώ με συμπτώματα της ίδιας ασθένειας νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Ιάβας ο πατέρας και ένα ακόμη αδελφάκι του τετράχρονου θύματος...

Το ίδιο 24ωρο, οι βουλγαρικές αρχές αναζητούν μέτρα τόνωσης της εγχώριας πτηνοτροφικής βιομηχανίας που έχει πληγεί από την έξαρση της γρίπης των πουλερικών στη γειτονική Τουρκία. Ο υπουργός Γεωργίας Νιχάτ Καμπίλ προέβλεψε πως εάν συνεχιστεί η κρίση τότε πολλές μικρομεσαίες πτηνοτροφικές μονάδες θα κηρύξουν χρεοκοπία. Πρόσθεσε πως η κατανάλωση πουλερικών έχει μειωθεί στη χώρα πάνω από 30%.

Στο Χονγκ Κονγκ οι υγειονομικές αρχές εμφανίστηκαν ανήσυχες μετά την εξακρίβωση πως η αιτία θανάτου κίσσας σε πάρκο ήταν ο ιός Η5Ν1 της γρίπης των πουλερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ