Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Απειλές και εκφοβισμός για να περάσουν οι αναδιαρθρώσεις

Με επιστολή της προς το Πολυτεχνείο η υπουργός Παιδείας ζητάει τα πρακτικά της συνεδρίασης της Συγκλήτου που ψήφισε ενάντια στους νόμους!

Το έγγραφο που εστάλη από το υπουργείο Παιδείας...
Το έγγραφο που εστάλη από το υπουργείο Παιδείας...
Με απειλές και διοικητικούς ελέγχους φαίνεται ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει το υπουργείο Παιδείας την εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, ιδιαίτερα απέναντι σ' εκείνα τα ιδρύματα που αρνούνται να υποταχτούν στις αναδιαρθρώσεις.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου με «επείγουσα» επιστολή της προς τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Ανδρέα Ανδρεόπουλο, στις 9/12/2005, ζητά τα πρακτικά της Συγκλήτου κατά την οποία αποφασίστηκε το ίδρυμα να μην εφαρμόσει τους αντιδραστικούς νόμους της κυβέρνησης!

Αραγε, γιατί δεν της αρκεί της υπουργού η απόφαση της Συγκλήτου και θέλει να δει όλες τις τοποθετήσεις μέσω των πρακτικών; Αν συνυπολογίσουμε ότι η υπουργός έχει δηλώσει δημόσια στο παρελθόν ότι όποια ιδρύματα δεν εφαρμόσουν το νόμο της «αξιολόγησης» δε θα λάβουν κρατική χρηματοδότηση, καταλαβαίνουμε ότι το συγκεκριμένο αίτημα ...διοικητικού ελέγχου έχει καθαρά χαρακτήρα απειλής και σκοπό την τρομοκράτηση του πανεπιστημιακού κόσμου που αρνείται να υποταχτεί στις αναδιαρθρώσεις!

Είναι γνωστή η αντίθεση μεγάλης μερίδας του πανεπιστημιακού κόσμου με τις επιχειρούμενες αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση και ιδιαίτερα την επιχειρούμενη «αξιολόγηση», η οποία αποτελεί το μοχλό για την αλλαγή του χαρακτήρα των πανεπιστημίων, την απώλεια των ακαδημαϊκών και κοινωνικών τους χαρακτηριστικών και τη στροφή τους προς μια ιδιωτικοοικονομική λειτουργία. Η εμπειρία πολλών ιδρυμάτων από άλλες χώρες, όπου έχει εφαρμοστεί η αξιολόγηση που επιβάλλει η ΕΕ, δείχνει πως τα ιδρύματα σπρώχνονται να αντιμετωπίζουν τους φοιτητές ως πελάτες και να «πουλούν» υπηρεσίες τόσο προς τους φοιτητές όσο και προς τις επιχειρήσεις - χορηγούς.

Οι αποφάσεις πολλών πανεπιστημιακών συλλογικών οργάνων τόσο κατά τη συζήτηση των σχετικών νόμων, όσο και μετά την ψήφισή τους, ήταν αρνητικές. Το ΕΜΠ δε, σταθερό σ' αυτή τη στάση, ήταν το πρώτο ίδρυμα που διά της Συγκλήτου του, μετά την ψήφιση των αντιδραστικών νόμων της κυβέρνησης, αποφάσισε να μην τους εφαρμόσει. Η συγκεκριμένη απόφαση, λοιπόν, της Συγκλήτου του ΕΜΠ (πάρθηκε στις 21/10/2005) αποτέλεσε «πρότυπο» και για πολλά ακόμα ιδρύματα, Τμήματα και σχολές που πήραν αντίστοιχες αποφάσεις, «επιστρέφοντας» τους νόμους στην κυβέρνηση.

Ο πρύτανης του ΕΜΠ, Α. Ανδρεόπουλος, φέρνει την επιστολή της υπουργού στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου προς ενημέρωση και δηλώνει πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής της απόφασης που ήδη έχει πάρει το ίδρυμα σχετικά με τους κυβερνητικούς νόμους.

Η πρακτική, πάντως, των απειλών και η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού από πλευράς του υπουργείου Παιδείας, φαίνεται να γενικεύεται. Προ καιρού (και αφού είχε ξεκινήσει μια έντονη συζήτηση στον Τύπο για τις αλλαγές που έφερε το υπουργείο Παιδείας στις θητείες των πρυτάνεων) ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Α. Καραμάνος ζήτησε από τον κ. Τσουγκαράκη, πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου και προεδρεύοντα της Συνόδου, την κασέτα των πρακτικών από τη σχετική συζήτηση στη Σύνοδο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ