Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Κι από τη «γρίπη» ... ξίγκι

Προκλητική εμφάνιση των εκπροσώπων των μεγαλοεπιχειρηματιών της πτηνοτροφίας μέσω «διεπαγγελματικής»

Eurokinissi

Η γρίπη των πτηνών είναι όντως ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον κλάδο της πτηνοτροφίας, όμως οι μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου δεν είναι καθόλου για λύπηση. Αυτοί, το μόνο που κάνουν είναι να εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο την όλη κατάσταση.

Χτες έκανε την εμφάνισή της μια ομάδα μεγαλοεπιχειρηματιών πτηνοτρόφων, που αυτοαποκαλείται Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας και έδωσε συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι κύριοι αυτοί επιχείρησαν με περισσό θράσος να μιλήσουν για λογαριασμό όλου του κλάδου, όλων των πτηνοτρόφων, όλων των εργαζομένων! Μάλιστα όταν έγινε η ερώτηση από το «Ρ», ποιος εκπροσωπεί τους πτηνοτρόφους σε αυτή τη «διεπαγγελματική», ο εκπρόσωπος του Φιλίππου, που ήταν ο βασικός ομιλητής, απάντησε: «Εμείς τους εκπροσωπούμε»! Ο εκπρόσωπος του Φιλίππου θέλοντας να περάσει τις απόψεις των βιομηχανικών επιχειρήσεων και ομίλων που λυμαίνονται το χώρο, για την εξάλειψη μέσω των ΜΜΕ του αρνητικού κλίματος και της φοβίας που υπάρχει, προέβαλε την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας ως τον φορέα που μπορούν να απευθυνθούν και να εμπιστευτούν οι καταναλωτές... Αλλά όταν κάποιος με τα λεγόμενα του υποτιμά τη νοημοσύνη των δημοσιογράφων, προφανώς υποτιμά στο πολλαπλάσιο τη νοημοσύνη των καταναλωτών.

Οντως δεν υπάρχει πρόβλημα μέχρι τώρα με τη γρίπη των πτηνών στην Ελλάδα και στα οργανωμένα πτηνοτροφία, αλλά και στα κοτέτσια. Ομως ο εκπρόσωπος του Φιλίππου έδειξε κάτι σφραγίδες υγιεινής που φέρουν τα βιομηχανικά κοτόπουλα ως εγγύηση υγιεινής, χαρακτήρισε τα οικιακά κοτέτσια ως άθλια και πηγή προβλημάτων. Δεν τόλμησε να το πει ευθέως, αλλά η θέση αυτών που εκπροσωπούσε είναι να εξαφανιστούν τα κοτέτσια σε όλη την επικράτεια, για να μπορούν να πουλάνε οι ίδιοι κοτόπουλα μέχρι και στο τελευταίο χωριό. Κι έδειξε πως τους άρεσε πολύ η κίνηση των κατοίκων του Καστελόριζου να σφάξουν οικειοθελώς τα πουλερικά τους. Ομως αν λειτουργήσουν όπως πρέπει τα μέτρα πρόληψης δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, από τη γρίπη των πτηνών.

Ο εκπρόσωπος του Φιλίππου δεν απάντησε σε πληθώρα καίριων ερωτημάτων που τέθηκαν ούτε και σ' έναν ηλικιωμένο πτηνοτρόφο που ήθελε κι αυτός να ρωτήσει για τα προβλήματά των «φασονατζήδων», του είπε πως δε δικαιούται να ρωτήσει! Κι όταν η ίδια ερώτηση υποβλήθηκε την ίδια στιγμή από το «Ρ», ο κύριος αυτός έδειξε να... χάνει τη λαλιά του, σκοπίμως προφανώς. Αυτό που επίσης φάνηκε ολοκάθαρα στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν πως με αφορμή τη γρίπη των πτηνών και την πτώση της αγοραστικής ζήτησης σε κοτόπουλα και τα υποπροϊόντα τους πρωτίστως και ακολούθως σε αβγά, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου επιχειρούν να εκμεταλλευτούν χωρίς έλεος τους παραγωγούς - πτηνοτρόφους που συνεργάζονται μαζί τους, καθώς και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους. Κι όπως οι ίδιοι ανέφεραν πρόκειται για 2.000 πτηνοτρόφους και 15.000 εργαζόμενους περίπου. Φάνηκε επίσης ότι τους παραπάνω τους αξιοποιούν για να ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση και να έχουν να λαμβάνουν μόνο αυτοί ό,τι προκύψει σχετικά... Αυτή η αίσθηση δημιουργήθηκε και για τα 7 εκατ. ευρώ περίπου που πρόκειται να διατεθούν από την κυβέρνηση ώστε να σταλούν ελληνικά κοτόπουλα σε τρίτες χώρες ως επισιτιστική βοήθεια.

Επιπλέον, δεν απάντησαν σε ερωτήματα για το ότι οι μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι που συνεργάζονται μαζί τους έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά, αφού οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου ανενόχλητοι βρήκαν τρόπους και μετακύλησαν τη χασούρα από τα κέρδη, πάνω τους. Οταν τέθηκε ξανά ερώτημα από το «Ρ» πως η κατάσταση για τους πτηνοτρόφους που συνεργάζονται με τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι δραματική εξαιτίας της πρακτικής που ακολουθούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου και εξαιτίας της υπερχρέωσής τους, πάλι ο εκπρόσωπος του Φιλίππου και οι συν αυτώ έκαναν την πάπια... Ο εκπρόσωπος του Φιλίππου δε σχολίασε καν ένα ακόμα ερώτημα το «Ρ», γιατί συγκεκριμένη επιχείρηση αύξησε αυτή την εποχή την τιμή στο φύραμα. Αλλά τι να πει, άλλωστε, για το μαγαζί που διευθύνει...


Κ.Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ