Σάββατο 17 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ
Να απομονωθεί η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ

Την αγωνία και την ανησυχία των μικρών εμπόρων σε κάθε γωνιά της χώρας μετέφεραν οι αντιπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που πήραν μέρος στην ετήσια γενική συνέλευση της Συνομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο σαββατοκύριακο. Η συνέλευση έγινε σε κλίμα έντονου προβληματισμού και αναζήτησης λύσεων στα αδιέξοδα που δημιουργεί η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική στις χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις παρά το γεγονός ότι οι εισηγήσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ απέφυγαν συνειδητά να εκθέσουν την πραγματικότητα.

Τα παραπάνω σημειώνει η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων που υποστηρίζεται από τη Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ). Η παράταξη τονίζει ότι στη συνέλευση αναδείχτηκαν σαν κυρίαρχα προβλήματα η κάθετη πτώση του τζίρου, η βαριά φορολογία, η «απελευθέρωση» του ωραρίου, των εκπτώσεων, η ακριβή χρηματοδότηση, η ανεξέλεγκτη λειτουργία των πολυκαταστημάτων, ενώ ασκήθηκε έντονη κριτική στη σημερινή πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΕΕ που πρόσκειται στις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΜΜΕ και ΠΑΣΚΕΒΕ για τη στάση συναίνεσης και αποδοχής που ακολουθεί απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Οι αντιπρόσωποι της Αγωνιστικής Συνεργασίας από τη μεριά τους με τις παρεμβάσεις τους αποκάλυψαν:

  • το ρόλο της ηγετικής ομάδας της ΕΣΕΕ και την όλη τακτική της που υπηρετεί ανοιχτά και χωρίς ενδοιασμούς τα συμφέροντα του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου
  • τη μετατροπή από τη σημερινή πλειοψηφία του τριτοβάθμιου οργάνου από διεκδικητικό όργανο υπεράσπισης των προβλημάτων της πλειοψηφίας των μελών που είναι μικρέμποροι, αυτοαπασχολούμενοι, σε κέντρο προπαγάνδισης της πολιτικής κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ
  • την προσπάθεια της ηγετικής ομάδας να παρουσιάσει σαν κύρια αιτία της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις την «αδυναμία τους να εκσυγχρονιστούν» και όχι την πολιτική της «ελεύθερης αγοράς», της «παγκοσμιοποίησης» και της ΟΝΕ που οδηγεί στη συγκέντρωση και του εμπορίου σε λιγότερα χέρια, στην περιθωριοποίηση και τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων
  • την άρνησή της για συμπόρευση με τους επαγγελματοβιοτέχνες στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 28 Ιούνη και για αποχώρηση από τον ψεύτικο «κοινωνικό διάλογο».

Η Αγωνιστική Συνεργασία πρόβαλε τον άλλο δρόμο που έχουν ανάγκη οι χιλιάδες μικρέμποροι αυτοαπασχολούμενοι, το δρόμο της συσπείρωσης, της ανάπτυξης αγώνων και της κοινής δράσης με τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, για τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού μετώπου που θα βάλει εμπόδια στα χειρότερα που έρχονται και θα διεκδικήσει την επιβολή μιας φιλολαϊκής πολιτικής. Μιας πολιτικής προγραμματισμένης ανάπτυξης με την εφαρμογή κλαδικών πολιτικών που θα περιορίζει την ασύδοτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, θα στηρίζει τη συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων, θα εξυγιάνει και θα ενισχύει το δημόσιο τομέα, θα ενισχύει τα λαϊκά εισοδήματα, γιατί μόνο σε ένα τέτοιο πλαίσιο μπορούν να εκσυγχρονιστούν και να στηριχτούν οι μικρές επιχειρήσεις.

Η Αγωνιστική Συνεργασία καλεί τους εμπορικούς συλλόγους, τις ομοσπονδίες, όλους τους μικρούς εμπόρους της χώρας όσους θέλουν να αντισταθούν σ' αυτή την πολιτική να απομονώσουν με τη δράση τους τη σημερινή πλειοψηφία της ΕΣΕΕ. Να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 28 Ιούνη μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες. Τέλος, με την ευκαιρία των εκλογών για το νέο ΔΣ της ΕΣΕΕ η παράταξη καλεί τους εμπόρους να αλλάξουν το συσχετισμό δύναμης υπέρ της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων που συσπειρώνει και εκφράζει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των μικρεμπόρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικά στις 13 του Οκτώβρη! (2008-10-08 00:00:00.0)
Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυσή της (2000-11-25 00:00:00.0)
Επιζήμιες αναδιαρθρώσεις (2000-02-27 00:00:00.0)
Κόντρα στην προσπάθεια συσκότισης (1999-03-18 00:00:00.0)
Ιδιαίτερα κρίσιμος ο ρόλος της νέας διοίκησης (1997-11-20 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική (1997-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ