Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σφίγγει η «θηλιά» της ανεργίας

Περισσότεροι από 40.000 οι επίσημοι άνεργοι, αύξηση μερικής απασχόλησης

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει η εργατούπολη του Πειραιά, καθώς η ανεργία στην πόλη -σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά- αγγίζει το 19,5%! Το ποσοστό αυτό είναι δυστυχώς μεγαλύτερο, καθώς πολλοί νέοι άνεργοι δε γράφονται στους καταλόγους του ΟΑΕΔ. Ετσι, υπολογίζεται ότι η ανεργία στον Πειραιά ξεπερνά το 20%! Το στοιχείο αυτό, αλλά και άλλα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες η διοίκηση του ΕΚΠ.

Ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Γ. Μίχας, παρουσίασε στοιχεία για την ανεργία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Συγκεκριμένα ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας (15-64) στον Πειραιά ανέρχεται σε 400.000 άτομα περίπου. Το εργατικό δυναμικό είναι το μισό περίπου του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας. Επίσημα οι άνεργοι φτάνουν τους 40.000 και οι μισοί από αυτούς είναι μακροχρόνιοι άνεργοι, δηλαδή περισσότερο από 12 μήνες!

Το 91% των εργαζομένων κατέχουν θέσεις πλήρους απασχόλησης και το 9% θέσεις μερικής απασχόλησης, ωστόσο με σταθερό ωράριο εργάζεται μόνο το 68,2%. Επιπλέον το 4% των απασχολούμενων εργάζεται με ελαστικό ωράριο και το 27,8% με κινητό ωράριο. Η ανεργία στον ευρύτερο Πειραιά πλήττει κυρίως το γυναικείο πληθυσμό και τα νεότερα σε ηλικία άτομα. Οι βασικότεροι λόγοι της ανεργίας κατά σειρά σπουδαιότητας, ήταν η απόλυση και η λύση της σύμβασης (42,1%), η διάλυση της επιχείρησης στην οποία εργαζόταν ο άνεργος (10,9%).

Από τους απασχολούμενους, το 0,2% εργάζονται στον πρωτογενή τομέα, το 19% στη μεταποίηση, το 2,7% στις κατασκευές, το 17,9% στο εμπόριο, το 3,9% στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, το 2,1% στις τράπεζες και ασφάλειες, το 14,8% στις μεταφορές και επικοινωνίες, το 19,8% στις δημόσιες υπηρεσίες και το 19,5% στις λοιπές υπηρεσίες, ενώ το 0,1% δε δήλωσε απασχόληση σε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας.

Παρά την οξύτητα του προβλήματος, το ΕΚΠ θα περιοριστεί να... ενημερώσει για τα αιτήματά του τον πρωθυπουργό και τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο γραμματέας του ΕΚΠ, Μ. Νουφαρίτσης, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η μεγάλη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων είναι αποτέλεσμα των κατευθύνσεων και επιλόγων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Σήμερα - συνέχισε - δεν υπάρχει πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας. Οι εργαζόμενοι δέχονται μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματά τους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν έχοντας στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ