Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πάλη κατά της ανεργίας

Στην πρώτη γραμμή, η στήριξη των ανέργων

Στην έξαρση της ανεργίας, εξαιτίας της αντιαναπτυξιακής, αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, αναφέρθηκαν αρκετοί ομιλητές. Ιδιαίτερα γλαφυρή ήταν η Β. Μουκάνου,εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανέργων Πάτρας. «Η ανεργία στη χώρα μας έχει φτάσει επίσημα στο 11%. Η πραγματικότητα είναι πως έχει φτάσει στο 14%. Περιοχές ολόκληρες, μεταξύ αυτών και η Αχαΐα, βυθίζονται στην κόλαση της ανεργίας. Στην περιοχή μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, φτάνει στο 25% του εργατικού δυναμικού. Από αυτούς, το μεγαλύτερο ποσοστό είναι γυναίκες και νέοι», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η δημιουργία του ΠΑΜΕ έδωσε το έναυσμα στους άνεργους της Πάτρας για να φτιάξουν την επιτροπή τους.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι η πολιτική που ακολουθείται σήμερα, πετάει χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο και σαν μοναδικό σκοπό της έχει τη διατήρηση και ανάπτυξη των μονοπωλιακών κερδών. Ειδική αναφορά έκανε στα ΚΕΚ, σημειώνοντας ότι στήνονται στο όνομα της ανεργίας «προκειμένου να ξεκοκαλίσουν διάφορα προγράμματα. Ολος αυτός ο χορός δισεκατομμυρίων που σπαταλιούνται στο όνομα της ανεργίας, έχει σαν αποτέλεσμα να πλουτίζουν οι επιτήδειοι και οι άνεργοι να οδηγούνται στην εξαθλίωση».

Τέλος, τόνισε ότι οι άνεργοι αντιπαλεύουν όλους τους νόμους που καθιερώνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ανατρέπουν τα εργασιακά δικαιώματα και κατέληξε ότι η Επιτροπή Ανέργων, συμμετέχει στο παμπατραϊκό συλλαλητήριο της Τετάρτης.

«Η Ηπειρος στενάζει από την ανεργία», σημείωσε ο Κ. Ανδρούτσος, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Πυροσβεστών Ιωαννίνων. «Η ανεργία - τόνισε - στην περιοχή μας, έφτασε στο 27%. Γι' αυτό το ΠΑΜΕ πρέπει να δώσει μεγάλη βάση στο θέμα της ανεργίας και να αναπτύξει αγώνες για την αντιμετώπισή της. Πρέπει πιστεύω να υπάρξει μεγαλύτερη επαφή με τα πρωτοβάθμια σωματεία. Επίσης, πρέπει να αναπτυχθεί συνδικαλιστική παιδεία και να υπάρχουν ισότιμες συμμετοχές στο ΠΑΜΕ».

Στο θέμα της ανεργίας αλλά και στο μέλλον του ΠΑΜΕ αναφέρθηκε και ο Χ. Τρέμπελης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας. Οπως είπε «το ΕΚΝ, έχει λάβει ομόφωνη απόφαση να συμμετέχει στο ΠΑΜΕ και επικεντρώνει τη δράση του στο πρόβλημα της ανεργίας που στην περιοχή μας έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Ο ΟΑΕΔ από την άλλη, δίνει πλαστά στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των ανέργων, προκειμένου η κυβέρνηση να αποσοβήσει αντιδράσεις». Επίσης σημείωσε πως «το ΠΑΜΕ είναι μέτωπο και όχι παράταξη. Πρέπει, να συζητήσει και με άλλες δυνάμεις που διαχωρίζουν τη θέση τους από την κυβέρνηση και τους εργοδότες και βρίσκονται από τις παρυφές του ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΝΑΡ και δεν πρέπει να μετατραπεί σε γραφειοκρατικό μηχανισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ