Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΑΤΟΜ ΕΓΚΟΓΙΑΝ
Εκεί που βρίσκεται η αλήθεια

Το ταλέντο, από μόνο του, δε φτάνει, για να δημιουργήσεις ένα έργο τέχνης. Το να στήνεις σωστά τη μηχανή, το να δημιουργείς ατμόσφαιρα με το φως και τις σκιές, με τα χρώματα, τις μουσικές και τους ήχους, δε σημαίνει πως, αναγκαστικά, δημιούργησες ένα έργο τέχνης. Το έργο τέχνης, πέρα από την υψηλή αισθητική του, πρέπει να διαθέτει και το ανάλογο υψηλό περιεχόμενο. Η ιστορία, οι ήρωες της ταινίας, τα αισθήματα και τα συναισθήματα που γεννιούνται από τις «καταστάσεις», πρέπει να είναι αληθινά. Με την έννοια να αντανακλούν και να εκφράζουν την πραγματικότητα.

Η ταινία του Ατομ Εγκογιάν, «Εκεί Που Βρίσκεται Η Αλήθεια», δεν τόλμησε να ψάξει την αλήθεια, εκεί που πραγματικά βρίσκεται. Βέβαια, μας έδειξε κάποια κομμάτια αλήθειας. Μας είπε, για παράδειγμα, πως το Θέαμα - Ακρόαμα στην Αμερική ελέγχεται, έως ένα σημείο, από τη Μαφία, πως οι καλλιτέχνες είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν έναν άλλον εαυτό από αυτόν που πραγματικά είναι, πως, τελικά, για να επιβιώσεις στον κόσμο της σόου - μπίζνες πρέπει να αποδεχτείς τους κανόνες της... Μας είπε όλα αυτά που, σχεδόν όλοι, γνωρίζουμε. Εκείνο που δε μας είπε, είναι, γιατί τα πράγματα είναι έτσι και, το κυριότερο, πώς αλλάζουν!

Αν, βέβαια, η ταινία μάς έδινε την παραπάνω απάντηση, τότε, όπως αντιλαμβάνεστε, θα ήταν μια άλλη ταινία! Μια «στρατευμένη» ταινία. Και ο σκηνοθέτης της, το πιο πιθανό, ένας άνεργος σκηνοθέτης! Στο τέλος, να το θυμάστε, θα είμαστε και ευχαριστημένοι, που κάποιος δημιουργός καταφέρνει να μας υποψιάσει, έστω! Να μας πει απλώς, «ρε, εδώ κάτι γίνεται»!

Το «Εκεί Που Βρίσκεται Η Αλήθεια» είναι η ιστορία δυο διασκεδαστών, φίλων και παρτενέρ. Κάτι σαν τον Ντιν Μάρτιν και Τζέρι Λιούις, ας πούμε! Η επιθυμία μιας νεαρής δημοσιογράφου να μάθει γι' αυτούς (για να γράψει ένα σχετικό βιβλίο) στέκεται η αφορμή να φανεί πως το λούστρο δεν έχει και μεγάλες αντοχές, αν κάποιος θελήσει να αρχίσει να σκαλίζει. Ομως, τόσο η δημοσιογράφος, όσο κυρίως η ταινία, δε σκάλισαν βαθιά. Απλώς γρατσούνισαν την επιφάνεια. Και έτσι, πάντως, φάνηκε αρκετή βρώμα.

Παίζουν: Κέβιν Μπέικον, Κόλιν Φερθ, Αλισον Λόμαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ