Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Συνεχίζεται η εξέταση μαρτύρων

Με την εξέταση μαρτύρων συνεχίστηκε χτες στο πενταμελές Εφετείο η δίκη για την υπόθεση της «17 Ν». Πρώτος εξετάστηκε ο Ε. Κοντοδιός, αυτόπτης μάρτυρας στην ένοπλη επίθεση που είχε γίνει το 1984 κατά του Αμερικανού αρχιλοχία Ρ. Τσαντ, που ήταν στέλεχος της Τζασμαγκ, δηλαδή της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στην Ελλάδα.

Για την απόπειρα εναντίον του, το πρωτόδικο δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι σε αυτήν συμμετείχαν οι Δ. Κουφοντίνας και Χ. Ξηρός με ηθικό αυτουργό τον Α. Γιωτόπουλο. Είχε κρίνει πως δεν αποδείχτηκε η ενοχή των Ν. Παπαναστασίου και Π. Τσελέντη. Οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν πάλι την ίδια κατηγορία, αφού ο εισαγγελέας της πρωτόδικης διαδικασίας είχε ασκήσει έφεση κατά της απαλλαγής τους.

Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι οι δράστες ήταν δύο, επέβαιναν σε δίκυκλο και ο ένας από αυτούς ήταν ψηλός και ογκώδης, ενώ ο συνεπιβάτης που πυροβόλησε ήταν μετρίου αναστήματος. Οι συνήγοροι υπεράσπισης Α. Κωσταντάκης και Γ. Γκουντούνας επισήμαναν τις αντιφάσεις του μάρτυρα, σε σχέση με όσα υποστήριζε στην προανακριτική του κατάθεση, την οποία είχε δώσει λίγες ώρες μετά το περιστατικό. Τότε έκανε λόγο για δυο επιβάτες μετρίου αναστήματος και ότι ο οδηγός ήταν κάπως εύσωμος. Ο Ρ. Τσαντ είχε καταθέσει πως οι δράστες φορούσαν κράνη, ενώ ο Ε. Κοντοδιός ότι φορούσαν μπερέδες. Επίσης, ότι αυτός που τον πυροβόλησε χρησιμοποίησε το αριστερό χέρι, ενώ ο Ε. Κοντοδιός υποστήριξε ότι ο δράστης πυροβόλησε με το δεξί.

Προς το τέλος της συνεδρίασης, ο Δ. Κουφοντίνας διάβασε δήλωσή του, στην οποία ανέφερε ότι συμφωνεί και υπερασπίζεται τις ενέργειες που έχει αναλάβει η «17 Ν» και υποστήριξε ότι η επίθεση εναντίον του Ρ. Τσαντ αποτελούσε έκφραση του «καθολικού και πάντα επίκαιρου αιτήματος της απομάκρυνσης των βάσεων και των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων» και ήταν «δίκαιη ενέργεια λαϊκής βίας». Στην αρχή της χτεσινής διαδικασίας ο Χ. Ξηρός, σε δήλωσή του, υπογράμμισε πως πρωτόδικα «δεν υπήρξε δίκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ