Πέμπτη 9 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Ευθύνονται οι μετανάστες για την εγκληματικότητα»!

«Οι λαθρομετανάστες ευθύνονται για το αυξημένο κλίμα εγκληματικότητας. Για το λόγο αυτό και προκειμένου να διαφυλαχτεί η έννομη τάξη, δε συνιστούν κατάφωρη προσβολή της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας οι εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης. Επιπλέον, δε δικαιολογείται οποιαδήποτε χρηματική αποζημίωση, όταν οι διωκτικές αρχές ξεπερνούν αυτά τα όρια».

Τα παραπάνω - όπως ακριβώς αποδίδονται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» στις 28.2.2006 - που φέρεται πως συμπεριλαμβάνονται σε κείμενο έφεσης που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο, αποδεικνύουν τον επικίνδυνο κατήφορο της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα των μεταναστών.

Η υπόθεση αφορά στην παράνομη κράτηση μετανάστη για ένα χρόνο στα κρατητήρια του Τμήματος Αλλοδαπών Πειραιά και στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας από τις 22 Ιούλη 2000 έως τις 25 Ιούλη 2001. Ο 32χρονος Ντεουάν Χαμπίπ από το Μπαγκλαντές είχε συλληφθεί σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στις 20 Ιούλη 2000 στο κέντρο της Αθήνας. Το δικαστήριο αποφάσισε την απέλασή του, αλλά αυτή η διαδικασία που απαιτούσε την παραμονή του στα κρατητήρια περίπου δύο βδομάδες, έως ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο! Τα δικαστήρια στα οποία προσέφυγε ο μετανάστης του επιδίκασαν αποζημίωση 12.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Το Ελληνικό Δημόσιο, διά του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, άσκησε έφεση, ζητώντας να μη δοθεί το ποσό στον μετανάστη και μάλιστα - όπως προαναφέραμε σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας - με την παραπάνω επιχειρηματολογία!

Μιλώντας στον «Ρ» ο Δ. Καλτσώνης, εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα» αναφέρει ότι αυτή η τακτική του Δημοσίου αποπνέει ρατσισμό. «Ιδιαίτερα, η Δημοκρατική Συσπείρωση, συνεχίζει ο Δ. Καλτσώνης, καταδικάζει τις απαράδεκτες θέσεις του Γ. Αλογοσκούφη που αποπνέουν ρατσισμό».

Ακόμα, καταγγέλλει «την πολιτική των κυβερνήσεων τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων, οι οποίες συστηματικά κρατούν σε κατάσταση παρανομίας - ομηρίας χιλιάδες μετανάστες, καθιστώντας τους έρμαια της πιο σκληρής εκμετάλλευσης και καταπίεσης». Επίσης, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης καταδικάζει «την περιστολή του πολιτικού ασύλου που γίνεται καθ' υπαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τις άθλιες συνθήκες κράτησης των άλλων μεταναστών ή προσφύγων - και μάλιστα πολλές φορές παράνομες - γεγονός που συνάδει με τη γενικότερη αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με τα σχέδιά της ακόμη και για δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης "υποδοχής" των μεταναστών».

Με αφορμή το περιστατικό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ) σε χτεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στηρίζει το θεσμό της αποζημίωσης όσων προφυλακίστηκαν άδικα ή υπέστησαν αυθαίρετες ή εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης, ή έπεσαν θύματα ρατσιστικής αντιμετώπισης ως κρατούμενοι ή κατηγορούμενοι. Επίσης, θεωρεί απαράδεκτο το περιεχόμενο της έφεσης του ελληνικού δημοσίου που προσπαθεί να υποβαθμίσει την πραγματικότητα ως προς τις συνθήκες κράτησης, ενώ έχει εξουσιοδοτήσει και δύο μέλη του για να παράσχουν νομική συμπαράσταση στον Ντεουάν Χαμπίπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ