Σάββατο 18 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δύσκολες ώρες για Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πόλεμος μεταξύ των ΜΜΕ και της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ έχει ξεσπάσει μετά την απειλή εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα Λόρδου Γκόλντσμιθ ότι θα κάνει χρήση του Νόμου περί Κρατικών Μυστικών εάν προχωρήσουν σε δημοσιεύσεις και αποκαλύψεις απόρρητων εκθέσεων της κυβέρνησης και αφορούν πτυχές του πολέμου του Ιράκ αλλά και τις διαφωνίες Μπλερ και Μπους.

Ουσιαστικά πρόκειται για πρώτη φορά που η κυβέρνηση απείλησε τον Τύπο, τουλάχιστον με αυτό τον άμεσο τρόπο, κάνοντας χρήση νόμου που επισείει βαρύτατες ποινές, μέχρι και φυλάκιση για εκδότες.

Φυσικά ο Τύπος δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια... Υπό τις πιέσεις του, χτες το βρετανικό Εργατικό Κόμμα αποδέχτηκε ότι έχει εισπράξει στη διάρκεια του περασμένου έτους τμηματικώς με απόκρυφα δάνεια, συνολικώς σχεδόν 14 εκατομμύρια στερλίνες... Τα 20 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από «φίλους δωρητές» που τα στοιχεία της ταυτότητάς τους παραμένουν, με μεγάλη επιμέλεια των ιθυνόντων των Εργατικών, άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Ο ίδιος ο βρετανός πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη, και η οποία ήταν επεισοδιακή, αναγνώρισε ότι ήταν σε γνώση της κατάστασης αυτής. Επίσης ο Μπλερ παραδέχτηκε ότι πρότεινε τρεις δωρητές για μία έδρα στη Βουλή των Λόρδων, όπου τα μέλη της δεν εκλέγονται, χωρίς να ενημερώσει τη σχετική κομματική επιτροπή για τα σημαντικά ποσά που είχαν εισφέρει στο κομματικό ταμείο.

Στην επίθεση και ο «Εκόνομιστ» που ασκεί δριμεία κριτική στον Μπλερ, καλώντας τον να σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, ανοίγοντας το δρόμο στον υπουργό Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν: Δεδομένου ότι η δημοτικότητά του έχει πέσει κατακόρυφα με τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ, καθώς και το γεγονός ότι για να προωθήσει τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία χρειάστηκε τις ψήφους των... Συντηρητικών βουλευτών, «τον κάνει πιο διστακτικό να περάσει και τα υπόλοιπα νομοσχέδια που επιθυμεί να ψηφίσει στην τρίτη του θητεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ