Σάββατο 18 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζεται το έγκλημα...

Οι κατακτητές στο φονικό τους έργο..

Associated Press

Οι κατακτητές στο φονικό τους έργο..
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζεται βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας, η μεγάλη «εκκαθαριστική» επιχείρηση κατά ανταρτών που εξαπόλυσαν οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους, την Πέμπτη. Πληροφορίες από την επίμαχη περιοχή ανέφεραν ότι έχουν αποκλειστεί, κατ' αρχάς, 4 μεγάλα χωριά κοντά στη Σαμάρα και ότι ακούγονται αρκετές εκρήξεις στην περιοχή, χωρίς όμως να υπάρχει κανένα άλλο στοιχείο και καμία άλλη δυνατότητα ενημέρωσης για το τι ακριβώς συμβαίνει. Εκπρόσωποι των σουνιτικών κομμάτων, που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης, επέκριναν την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «άχρηστη και αποπροσανατολιστική, αφού γίνονται προσπάθειες πολιτικής λύσης».

Χτες, εκπρόσωποι των κατοχικών στρατευμάτων υποστήριζαν ότι δεν πρόκειται, όπως αρχικώς μεταδόθηκε, για «μεγάλη αεροπορική επιδρομή», καθώς ελικόπτερα και αεροσκάφη χρησιμοποιούνται μόνο για τη μεταφορά στρατευμάτων και ότι η επιχείρηση «είναι εδάφους και κυρίως συμμετέχουν Ιρακινοί στρατιώτες». Επανέλαβαν, επίσης, ότι η επιχείρηση «θα κρατήσει όσο χρειαστεί». Αξίζει, πάντως, να υπενθυμιστεί ότι, τόσο το 2004 όσο και πέρσι το καλοκαίρι, επί μήνες τα κατοχικά στρατεύματα ισοπέδωναν ολόκληρες πόλεις και χωριά στο βορειοδυτικό Ιράκ, χωρίς να υπάρξει καμία ανακοίνωση ούτε έναρξης, ούτε φυσικά λήξης του αιματοκυλίσματος, ενώ ουδέποτε έμαθε κανείς πόσοι άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη έφθασε, χτες, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζον Ρέιντ, που συναντήθηκε με τον Ιρακινό υπηρεσιακό ομόλογό του και τον επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων, Αμερικανό στρατηγό Τζορτζ Κέισι. Ο Ρέιντ μίλησε για «πρόοδο στην εκπαίδευση των ιρακινών στρατευμάτων», συμπληρώνοντας ότι παρά την αποχώρηση, μέχρι το καλοκαίρι, 800 στρατιωτών, ο βρετανικός στρατός θα παραμείνει στη χώρα όσο χρειαστεί. Ο Ρέιντ, επίσης, εκτίμησε ότι «οι ιρακινές δυνάμεις δεν είναι ακόμη σε θέση να ελέγξουν όλες τις ιρακινές επαρχίες».

Ελαφρώς αντίθετη άποψη εξέφρασε ο νούμερο 2 στην ιεραρχία της κατοχικής δύναμης, Αμερικανός διοικητής Πέτερ Καρέλι, ο οποίος υποστήριξε ότι μέχρι το καλοκαίρι «στόχος είναι το 75% του ιρακινού εδάφους να ελέγχεται από τις ντόπιες δυνάμεις ασφαλείας και τα ξένα στρατεύματα να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους». Στις επιδόσεις και στις επιλογές των κατοχικών στρατευμάτων αναφέρθηκε, χτες, όμως και ο μέχρι πρότινος αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, απόστρατος στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «πολλά πράγματα έπρεπε και μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά».

Τέλος, χτες, 2 άμαχοι σκοτώθηκαν από έκρηξη σε λεωφορείο στη Βαγδάτη, ενώ άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν 3 σιίτες προσκυνητές που κατευθύνονταν στην Καρμπάλα για το ετήσιο προσκύνημα της «Ασούρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ