Σάββατο 18 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Ζωντανό το πνεύμα της αντίστασης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (της απεσταλμένης μας, Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ).--

Απόδειξη ότι το πνεύμα αντίστασης του λαού της Γιουγκοσλαβίας παραμένει ζωντανό αποτελεί το μεγάλο λαϊκό προσκύνημα που εκδηλώνεται μέχρι και σήμερα λίγες ώρες πριν από την κηδεία του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών, ανάμεσά τους πάρα πολλοί νέοι απέτισαν φόρο τιμής στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η σορός του οποίου εκτίθεται στο Μουσείο της Επανάστασης στο Βελιγράδι. Περίμεναν υπομονετικά και χτες μέσα στη βροχή, το κρύο από νωρίς το πρωί μέχρι τη νύχτα για να πουν «αντίο» στον ηγέτη που αντιστάθηκε στη νεοταξική ιμπεριαλιστική πραγματικότητα. Πλάι σ' αυτούς, δεκάδες εκπρόσωποι κομμάτων και κινημάτων από τη Ρωσία, τα Βαλκάνια, τον κόσμο. Εκεί βρέθηκε χτες και αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ. Συμμετέχουν ακόμα ο Στρατής Κόρακας, καθώς και ο Γιώργος Χαβατζάς εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Αποτίοντας φόρο τιμής, στάθηκαν τιμητική φρουρά στο φέρετρο.

Αμέσως μετά, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε και συζήτησε με τον Ζόραν Αντζέλκοβιτς, Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, με τον Μπράνκο Κιτάνοβιτς, Πρόεδρο του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, τον Βλαντιμίρ Κρσλιάνιν, Γραμματέα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Συμπαράσταση στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον Ζιναντίν Γιοβάνοβιτς, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας και εκπρόσωπο του Φόρουμ Βελιγραδίου.

Στη διάρκεια των συναντήσεων, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης ανέφερε ως απόδειξη των αισθημάτων οργής του ελληνικού λαού, για την εξόντωση του Σλ. Μιλόσεβιτς από τα ιμπεριαλιστικά κοράκια, τη σημερινή κινητοποίηση που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη σχεδόν ταυτόχρονα με την ώρα της κηδείας στο Ποζάρεβατς. Εξάλλου, τόνισε πως η ιμπεριαλιστική επίθεση συνεχίζεται και κλιμακώνεται με δολοφονίες λαών, εξόντωση αντιπάλων, με την επίθεση στα κοινωνικά δημοκρατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις του εργαζόμενου λαού του κόσμου. Και κατέληξε λέγοντας ότι «ο αγώνας του γιουγκοσλάβικου λαού απέναντι στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν πήγε χαμένος. Εβαλε το λιθαράκι του στο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό το κίνημα θα βρει το δρόμο του. Στις μέρες μας είναι εφικτό να σημειώσει επιτυχίες».

Σήμερα, Σάββατο, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συμμετάσχει στις επίσημες τελετές που οργανώνονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας στη γενέτειρα του Σλ. Μιλόσεβιτς στο Ποζάρεβατς όπου θα γίνει και η ταφή του.

Στο Βελιγράδι βρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ, αποτελούμενη από τον Παναγιώτη Μαντά, Συντονιστή της Διοικούσας Επιτροπής και την Βίκυ Αράπη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και πρώην βουλευτή. Οπως δήλωσε ο Παναγιώτης Μαντάς, «ο Σλ. Μιλόσεβιτς περνάει στην Ιστορία σαν άξιος ηγέτης ενός μεγάλου λαού, του σέρβικου λαού. Περνάει στην Ιστορία σαν ζωντανό σύμβολο πάλης, λαϊκής αντίστασης και δημοκρατικής - πατριωτικής άμυνας ενάντια στη νέα τάξη, την πιο επιθετική και επικίνδυνη μορφή του ιμπεριαλισμού της νεότερης ιστορίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ