Τετάρτη 29 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Συνένοχοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Απεργία χτες από τους τραπεζοϋπαλλήλους, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να αναδεικνύουν τον αναγκαίο προσανατολισμό της πάλης. Καταπέλτης οι τοποθετήσεις βουλευτών του ΚΚΕ στη συζήτηση της τροπολογίας, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή

Το πανό των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή απεργία
Το πανό των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή απεργία
Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στις τράπεζες ενάντια στις αντιασφαλιστικές διατάξεις του νόμου 3371 της ΝΔ και της σχετικής τροπολογίας - η οποία χτες μπήκε σε διαδικασία συζήτησης και ψήφισής της στη Βουλή. Τροπολογία που στόχο έχει να άρει τα όποια εμπόδια υπάρχουν σχετικά με την εφαρμογή του νόμου, επιταχύνοντας την υλοποίησή του, δηλαδή την παραπέρα συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων και, ταυτόχρονα, την παραπέρα ενίσχυση της ήδη τεράστιας κερδοφορίας του τραπεζικού κεφαλαίου.

Στην Αθήνα, στα πλαίσια της απεργίας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, την ώρα που αναμενόταν να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης της τροπολογίας. Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα - που πραγματοποίησε προσυγκέντρωση στο Σύνταγμα - με συνθήματα και πανό διαδήλωσε την αντίθεσή του στα αντιασφαλιστικά μέτρα και κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να διεκδικήσουν ένα ενιαίο ταμείο κύριας σύνταξης και ένα ενιαίο ταμείο επικουρικής στον κλάδο, στην προοπτική της πάλης για ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Από νωρίς χτες το πρωί, οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν μαζί με εργαζόμενους τη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας έξω από καταστήματα τραπεζών, ενάντια στο κλίμα εργοδοτικής τρομοκρατίας, αλλά και της μοιρολατρίας και απογοήτευσης που έχουν καλλιεργήσει με την τακτική τους στη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ.

Το μεσημέρι υπήρξε και συνάντηση αντιπροσωπείας της ΟΤΟΕ με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, αλλά και με τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ, Θ. Ζαγορίτη. Στη συνάντηση ο υπουργός επισήμανε ότι ο νόμος 3371 δεν κάνει τίποτα άλλο από το «να διορθώνει» κάποιες ελλείψεις του νόμου 3029 του ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια, να συνεχίζει αλλά και να εντείνει την αντιασφαλιστική επίθεση. Από τη μεριά της η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, όπως φάνηκε αργότερα και από τις δηλώσεις του προέδρου της, Τ. Τσουκαλά, απαντά -συνεχίζοντας την ίδια αποπροσανατολιστική τακτική- περί αντισυνταγματικότητας του νόμου, αποκρύπτοντας έτσι ότι αυτός είναι απόρροια των αντεργατικών πολιτικών που χρόνια εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Δικομματική υποκρισία

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ολοκληρωθεί στη Βουλή η συζήτηση της τροπολογίας για τα ταμεία των Τραπεζών Εμπορικής και Πίστεως, η οποία κατατέθηκε από την κυβέρνηση την Παρασκευή. Χτες πάντως από την πλευρά του ΚΚΕ καταγγέλθηκε η επιτάχυνση της υλοποίησης αντιασφαλιστικών μέτρων στον τραπεζικό κλάδο, που έχουν προαποφασίσει με τις επιλογές τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Για εμπαιγμό των ασφαλισμένων από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μίλησε σχολιάζοντας την τροπολογία ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι υποκρισία και των δυο να μιλάνε με ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους», σημειώνοντας ότι η τροπολογία στοχεύει στην «επιτάχυνση με βίαιο τρόπο των αντιασφαλιστικών μέτρων στον κλάδο των τραπεζών» και «ενισχύει την τεράστια κερδοφορία τους». «Εμείς παλεύουμε για μια δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση και καλούμε τους εργαζόμενους στις τράπεζες να αγωνιστούν για ένα ταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Θύμισε ότι «από το 1992 μέχρι σήμερα έχουμε μια συντονισμένη επίθεση από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», προκειμένου να υπάρξει «εκ βάθρων ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος». Ανέφερε ότι το 1993, όταν ψηφίζονταν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι Σιούφα, «τότε το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη Βουλή», υποσχόμενο την κατάργησή τους. Ομως «όχι μόνο δεν τους κατήργησε, αλλά έχτισε πάνω σε αυτούς τους νόμους το παραπέρα γκρέμισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων». Στη συνέχεια είπε «ήρθε ο Νόμος Ρέππα», όπου το σκηνικό επαναλήφθηκε, με τη ΝΔ να αποχωρεί από την κοινοβουλευτική συζήτηση. Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε ότι η τροπολογία αντιτίθεται στο Σύνταγμα, αφού «επεμβαίνει στη συλλογική διαπραγμάτευση». Πρόσθεσε ότι «όταν δεν επαρκούν οι νόμοι έρχονται καινούριοι που λίγο λογαριάζει η κάθε κυβέρνηση αν συνάδουν με το Σύνταγμα».

Από την πλευρά της ΝΔ ο εισηγητής της Απ. Κωστόπουλος υποστήριξε ότι εφαρμόζεται ψηφισμένος νόμος που «δε θίγει κεκτημένα» και ότι «οι διαδικασίες έχουν ήδη καθοριστεί με νόμο του κ. Ρέππα». Εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Χ. Καστανίδης έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης, η οποία απορρίφθηκε. Την τροπολογία δήλωσε ότι θα καταψηφίσει και ο εισηγητής του ΣΥΝ, Γιάννης Δραγασάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ